Antikoncepcia pre mužov má veľa vedľajších účinkov

Vo výskume hormonálnej antikoncepcie pre mužov sa udiala veľká vec. Liek sa testoval na ľuďoch a existuje.

09.04.2019 13:00
bezpečný sex, kondóm, intimity Foto:
Bude kondóm patriť do minulosti?
debata

Antikoncepčné metódy rozdeľujú spoločnosť. Niektorí sú s hormonálnymi prostriedkami spokojní, iní uprednostňujú rôzne alternatívy, prirodzené praktiky, overené, aj neoverené… Jedno pole je však stále voľné: Ochrana pre mužov. Áno, existuje kondóm, ale okrem toho? Aj to je dôvod, prečo výskum v tomto smere prebieha už roky.

Teraz bola dokonca testovaná na ľuďoch a v teste obstála. Tabletka pre mužov bola vytvorená dvoma univerzitnými výskumnými skupinami, a má zatiaľ krkolomný názov: 11-beta-MNTDC. Ide o zmes účinných látok, ktoré napodobňujú dva hormonálne procesy naraz. Znižujú produkciu spermií, bez toho, aby ovplyvňovali libido.

Tridsať zdravých jedincov užívalo tabletku po dobu 30 dní. 20 mužov dostalo rôzne dávky, 10 z nich placebo. Po kontrole hladín hormónov 20 „správnych“ dobrovoľníkov sa ukázalo, že tabletka skutočne plní funkciu antikoncepcie a je účinná.

Zaznamenané boli však aj vedľajšie účinky. Patrila k nim únava, bolesti hlavy alebo akné. Tím vedcov zdôrazňuje, že budú pracovať na zdokonalení antikoncepcie dovtedy, kým sa vedľajšie účinky úplne nevytratia. To nejaký čas potrvá… Podľa vedeckého tímu príde prvá schválená tabletka na trh najskôr o desať rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #libido #kondóm #hormonálna antikoncepcia #spermie #Placebo

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...