Trápi vás cholesterol? Riešením sú morské ryby, tvrdí odborníčka

Znížiť takzvaný zlý cholesterol možno prijímaním tukov rastlinného pôvodu. Najviac však pomôže tuk z morských rýb.

06.04.2019 08:00
ryba, ryby, losos, obed, jedlo, večera Foto:
Konzumácia morských rýby zlepšuje stav zlého cholesterolu v krvi.
debata (1)

Hoci ich konzumácia v posledných rokoch na Slovensku stúpla, na pokrytie dennej dávky omega-3 mastných kyselín to nestačí. Preto je vhodné siahnuť aj po kvalitných výživových doplnkoch. Upozornila na to odborníčka na výživu Alžbeta Béderová.

„Existuje HDL cholesterol (dobrý cholesterol) a LDL cholesterol (zlý cholesterol). HDL je pre telo prospešný, pretože pomáha odstrániť cholesterol z tepien a chráni pred ich nebezpečným upchávaním. V porovnaní s inými druhmi cholesterolu tiež HDL menej oxiduje, a vďaka tomu nezanecháva na stenách tepien lepkavé pláty,“ vysvetlila.

Ako ďalej priblížila, tuky prítomné v živočíšnych produktoch obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny a cholesterol. Zvyšujú hladinu rizikového LDL cholesterolu v krvi, preto stúpa riziko ukladania sklerotických plátov na stenu ciev. Tým sa zníži ich pružnosť a priechodnosť. Podľa Béderovej ich nadmerný príjem významne urýchľuje vznik a vývoj obezity, aterosklerózy, hypertenzie, cukrovky či onkologických procesov.

„Naopak, tuky rastlinného pôvodu, hlavne tuk z morských rýb obsahujú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré uvedené procesy brzdia. Hladina rizikového cholesterolu v krvi klesá, hladina ochranného HDL cholesterolu stúpa a významný je aj pokles rizika tvorby krvných zrazenín,“ zdôraznila odborníčka na výživu.

Ako dodala, z morských rýb odporúča najmä lososa, makrelu alebo sardinky. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre dobré zdravie nevyhnutné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zníženie #cholesterol #morské ryby

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...