Trápi vás jarná únava? Toto sú veci, ktoré pomôžu, radí odborníčka

Prekonať jarnú únavu pomôže zvýšený príjem vitamínov, polhodinová prechádzka denne, pravidelný pitný režim aj dostatok spánku.

29.03.2019 07:00
únava, žena, práca Foto:
Aj vás začala zmáhať únava? Možno je to práve tá jarná - čo urobiť?
debata

Lepšie ju možno zvládnuť obmedzením pitia alkoholu a obmedzením fajčenia. Organizmu dobre padne aj snaha redukovať stres. Odporúčajú to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Jarná únava predstavuje súhrn nepríjemných pocitov, ktoré sa objektívne prejavujú u všetkých vekových kategórií populácie. Nejde však o diagnostickú jednotku, preto sa tento pojem v medicíne oficiálne nevyskytuje,“ priblížila Jana Hamade z ÚVZ.

Takýmto problémom podľa odborníčky trpeli aj naši predkovia. Pociťovali kvôli nedostatku slnečného svetla a zníženému požívaniu ovocia a zeleniny úbytok energie, malátnosť či negatívne psychické naladenie, a to rovnako ako ľudia v súčasnosti.

Ako Hamade zdôraznila, v zime sa viac ľudí pohybuje v uzavretých priestoroch, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť prenosu infekčných chorôb formou kvapôčkovej infekcie. Zvýšená je aj produkcia smogu, ktorá má za následok vyšší podiel kyslíkových radikálov v okolí. Tieto látky potom ešte viac zaťažujú organizmus a zvyšujú náchylnosť k infekcii.

Na dostatok pohybu podľa Hamade treba myslieť už v práci. "Ak máte sedavé zamestnanie, robievajte si pravidelné prestávky a zacvičte si. Otvorte okno, poprechádzajte sa a ponaťahujte si chrbát, ruky i nohy. Na uvoľnenie pomáhajú i dýchacie cvičenia, počas dňa urobte vo vzpriamenom sede tri, štyri razy sériu hlbokých nádychov a výdychov, pri každom nádychu a výdychu rátajte do päť, odporučila.

Pred príchodom jarných dní je veľmi dôležité zvýšiť príjem čerstvého ovocia a zeleniny. Netreba zabúdať ani na pravidelné pitie čistej vody, ktorú možno striedať s nesladenými čajmi či šťavami. Z vitamínov je najdôležitejší prísun vitamínu C.

„Imunitný systém sa dá podporiť užívaním prírodných látok zo skupiny antioxidantov, ktoré zmierňujú pôsobenie voľných kyslíkových radikálov, ako sú vitamíny A, B, C a minerály, selén a zinok,“ dodala Hamade s tým, že pre organizmus nie je dobré ani okrádať sa o spánok.

Ako odborníčka uzatvorila, pomôže aj vhodná relaxačná metóda, napríklad joga či autogénny tréning a venovanie sa nejakej záľube.

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Telo #únava #prechádzka #vitamín C #relax

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...