Ako prekonať lenivosť a športovať? Skúste 6 krokov, ktoré prinesú zmenu

Pravidelné športovanie prospieva nášmu zdraviu, srdcu a mozgu, ale tiež dodáva sebavedomie. Často sa však hodí každá výhovorka, aby sme ho odložili na zajtra: sme unavení, či vybavenie pre šport je príliš drahé.

26.03.2019 07:00
Cvičenie s therabandom - vonkajšia strana stehien Foto:
Vyskúšať cvičiť môžete pokojne aj doma. Nestojí to takmer nič.
debata

Ako dosiahnuť to, aby sme tieto nekonečné výhovorky odhodili a športovali? Tu je niekoľko spôsobov, ako si chvíle fyzickej aktivity spríjemniť, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Buďte kreatívni

Nájsť si čas pre vlastné zdravie by malo byť prioritou. Nemáte napríklad počas dňa čas a večer končíte s prácou neskoro? Vstávajte o pol hodiny skôr a každý deň kráčajte. Využite menšie prestávky cez deň, používajte automobil len v prípade nevyhnutnosti, stanovte si konkrétne ciele.

Nájdite si kamaráta

Niektoré cvičenie môže byť nudné, najmä ak ho vykonávame sami. Nie všetkým sa páči behanie alebo plávanie, ale je veľa aktivít a športov, ktoré je možné absolvovať v skupine. Vyberte si šport, ktorý sa vám páči, a zapojte do neho priateľov a rodinu, najmä do aktivít pod šírym nebom. Ak športujeme v skupine, pomáha to nestrácať motiváciu.

Začnite doma

Ak sa v posilňovni necítite dobre, pretože ešte nie ste dosť vo forme, začnite cvičiť doma. Časom získate kondíciu i sebavedomie a navyše prospejete svojmu srdcu.

Stanovte si malé ciele a nepoľavujte vo svojom úsilí

Nie vždy prekonáme lenivosť. Stanovte si denne malé reálne ciele, plánujte svoju fyzickú aktivitu tak, ako keby to bola dôležitá pracovná úloha, zvlášť na tú dobu, kedy sa cítite viac naplnení energiou. Ak si budete klásť ťažké ciele, zvyšuje sa riziko, že stratíte motiváciu. Začínajte naopak s malými dávkami, napríklad s prechádzkou okolo vašej štvrti alebo vyjdite jedno poschodie po schodoch. Požadujte povzbudenie a podporu priateľov a rodiny a odmeňte sa, ak svoj cieľ splníte. To pomáha v tom, aby ste neochabovali a nevzdávali sa, ak sa cítite unavení: únava nezmizne, keď zostanete rozvalený na pohovke, naopak vzrastie. Po určitom čase fyzickej aktivity prekonáte únavu, zlepšíte kvalitu spánku a dodáte si energiu.

Nikdy nie je príliš neskoro

Choroby alebo to, že skrátka nie ste typom atléta, môžu byť dôvodom, aby ste sa vzdali fyzickej aktivity. V týchto prípadoch je lepšie poradiť sa s lekárom a vytvoriť si podľa veku a zdatnosti vhodný program cvičení. Nikdy nie je príliš neskoro, aby sme začali praktizovať šport alebo sa k športu vrátili. Vychádzajte z malých cieľov a dosahujte ich bez náhlenia, aby telo malo dosť času zvyknúť si na zvýšenú aktivitu.

Mnohé športy a fyzické aktivity nič nestoja

Nemusíte sa zapisovať na šport alebo do fitness, aby ste sa hýbali a vyvíjali fyzickú aktivitu. Doma môžete vykonávať cviky s využitím vlastnej telesnej váhy, vonku môžete chodiť s priateľmi a kolegami, môžete tiež kráčať do schodov a vyhýbať sa výťahu, parkovať ďaleko od pracoviska a používať automobil čo najmenej. Nie je to to isté, ako keby ste robili šport, ale vyhýbate sa tým sedavému spôsobu života.

V rámci rodiny je fyzická aktivita najpríjemnejšia. Naprogramujte si takú, do ktorej sa zapojí rodina, hýbte sa spoločne s deťmi, cez víkend, na bicykli alebo pešo. Ak rodina nemala doteraz vo zvyku sa hýbať, pripomínajte jej výhody pravidelnej fyzickej aktivity. A keď rodinní príslušníci nezdieľajú vaše nadšenie pre fitness, požadujete od nich, aby ho aspoň rešpektovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #šport #lenivosť #taktika

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...