Keď sa „vaše dni“ bolestivo hlásia o slovo

Vznik predmenštruačného syndrómu sa pripisuje náhlej zmene hormónov v ženskom tele. Niektoré dámy ho prechádzajú bez povšimnutia, iné sa trápia ťažkými fyzickými a psychickými príznakmi.

23.03.2019 14:00
bolesť, choroba, brucho, žalúdok, hnačka, črevá Foto:
Medzi typické problémy súvisiace s PMS patria bolesti.
debata

Pohroma pre ženské telo

K najčastejším príznakom predmenštruačného syndrómu (PMS) patria zmeny nálad, ktoré sa na začiatku prejavujú neschopnosťou sústrediť sa. Neskôr prerastajú do porúch nálady, a do depresie a úzkosti. Prvá menovaná afektívna porucha vyúsťuje do poklesu energie, pocitov bezmocnosti a menejcennosti. Druhý spomínaný stav charakterizujú nevysvetliteľné pocity napätia, nepokoja a rýchleho búšenia srdca. Predmenštruačný syndróm však neprekvapuje len psychickými ťažkosťami, ale prináša so sebou celú plejádu fyzických príznakov. Medzi typické problémy súvisiace s týmto syndrómom patria bolesti hlavy, svalov a žalúdka. Pohoda ženy je poznačená nespavosťou, nadúvaním, ale aj citlivosťou pŕs.

Začína sa už po dvadsiatke

Výskyt PMS nie je podľa odborníkov presne známy. Predpokladá sa však, že sa pohybuje na úrovni 2 – 10 %. V priebehu reprodukčnej fázy života sa teda s príznakmi tohto syndrómu stretne 20 – 40 % žien. „PMS sa typicky začína vo veku okolo 20 rokov, avšak nie je vylúčený začiatok výskytu aj v neskoršom období života. PMS je chronické ochorenie s epizodickým zhoršením priebehu vyskytujúce sa až do menopauzy,“ uvádzajú lekári Igor Lazar a Alexander Ostró na stránke viapractica.sk. Nepríjemné pocity sa začínajú objavovať týždeň alebo dva pred samotnou menštruáciou. Za všetko môže nadmerná produkcia ženských pohlavných hormónov, estrogénu a progesterónu.

Zvýšená chuť nielen na sladké

Dámy majú v tomto štádiu nadmernú chuť na konzumáciu sacharidov. Rovnako tiež nastáva stav hyperhydratácie, ktorý sa prejavuje pocitom, akoby bolo telo naliate veľkým množstvom tekutín. I napriek tomu, že sa tento stav objavuje raz mesačne, dokáže potrápiť väčšinu žien, pretože sa dostávajú mimo pohodlie všedných dní. Náladovosť a depresia môžu v niektorých prípadoch prerásť do intenzívnej podráždenosti a v krajnom prípade aj k myšlienkam na samovraždu.

Niekedy pomôže prevencia

K základným preventívnym opatreniam potrebným na zmiernenie predmenštruačnej tenzie zaraďujeme pravidelné cvičenie, dostatok spánku, správnu životosprávu a používanie vhodných výživových doplnkov. Ženy by mali trénovať najmenej trikrát do týždňa. Do každej tréningovej jednotky je vhodné zaradiť nielen cviky so závažiami, ale aj aeróbne aktivity, ako napríklad beh, plávanie či bicyklovanie. Ideálnym relaxom v tomto období je cvičenie jogy a meditovanie. Dostatok pohybu je potrebné dopĺňať kvalitných nočným odpočinkom. Spánková deprivácia by mohla príznaky spojené s PMS výrazne zhoršiť.

Dámy, opatrne s kávou

Niektoré druhy nápojov a jedla zhoršujú samotné príznaky spomínaného syndrómu. K typickým nepriateľom ženskej pohody v danom období zaraďujeme nadmernú konzumáciu kávy. Každá šálka tohto čierneho moku obsahuje vysoké množstvo prírodného alkaloidu zvaného kofeín, ktorého prioritou je povzbudzovanie ľudského organizmu. V čase pred začatím krízového obdobia sa odporúča znížiť spotrebu kávy, niekedy až o polovicu. Negatívnu úlohu v tomto smere tiež zohrávajú slané potraviny a pitie alkoholu, ktoré dráždia žalúdok. Nakoľko sa uvedené obdobie vyznačuje silnou chuťou na sacharidy, výživoví experti odporúčajú neredukovať ich v strave. Skôr je vhodné zamerať sa konzumovanie polysacharidov (zložených cukrov), ktoré sa vyskytujú v obilninách, cestovinách, zemiakoch, ryži i pečive. Neutíchajúcu túžbu po sladkom dokáže presvedčivo zvládnuť pochutnávanie si na jedlách s dostatočným obsahom vlákniny.

Stavte na výživové doplnky

Nenadarmo sa vitamín E označuje ako vitamín mladosti. Na predchádzanie a zmierňovanie pocitov predmenštruačného syndrómu sa odporúča dopĺňať ho do jedálnička vo forme výživových doplnkov spolu s minerálnou látkou horčík. Vitamín E sa veľkou mierou podieľa na regenerácii buniek a magnézium pomáha znižovať viazanie vody v organizme, ale tiež zmierňuje výskyt kŕčov v žalúdku. Pomôcť môže aj pyridoxín (vitamín B6), a to najmä pri výskyte depresie. Na potláčanie silných bolestí a kŕčov sa používajú známe analgetiká a proti plynatosti lieky proti nadúvaniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #prevencia #vláknina #hormóny #menštruácia #náladovosť #magnézium #predmenštruačný syndróm

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...