Ako sa zbaviť závislosti od cukru?

Podobne ako alkohol a cigarety, tak aj sladké pochúťky nabité cukrom dokážu vyvolať v ľudskom tele silnú závislosť. Boj s ňou sa nezaobíde bez úpravy jedálnička.

20.03.2019 17:00
káva, mlieko, cukor Foto:
Chuť na kávičku? S mliečkom? S cukrom? A kilá potichu pribúdajú...
debata

Namiesto rýchlych a bolestivých riešení odborníci odporúčajú so spomínaným druhom závislosti zatočiť šikovnými trikmi. Aké sú?

Zradná káva

Vynechanie sladkostí a pozorné rátanie cukru v potravinách môže zmariť jedna či dve šálky kávy denne. Tento lahodný nápoj, ktorý sa vyznačuje horkou chuťou, si totiž zvykneme dochucovať malou či väčšou dávkou cukru. V prípade, že vypijeme počas dňa tri šálky čierneho moku a doplníme doň zakaždým po dve lyžičky cukru (1 lyžička cca 5 g), ocitneme sa denne na úrovni 30 g cukru. Sto gramov bieleho kryštálového cukru má až 406 kcl, čo znamená, že pri vyššie uvedenej dávke sme si navýšili dennú potrebu energie o viac ako 120 kilokalórií.

Nepoteší ani sušené ovocie

Ovocie patrí jednoznačne do zdravej výživy. Ak hovoríme o jablkách, citrusových plodoch, ale aj o jahodách, či iných bobuľovitých plodoch, nemusíme sa obávať strašiaka zvaného kalórie. Nie všetky druhy ovocia však patria do zdravého stravovania a to platí aj o sušenom ovocí. Namiesto sušeného ovocia prichádza do úvahy konzumácia orechov a semien rastlín. I napriek tomu, že patria medzi energetické potraviny, väčšinu kalórií v nich zaberajú zdraviu prospešné tuky. Ide predovšetkým o omega-3-mastné kyseliny, ktoré pomáhajú chrániť zdravie srdca, ciev a mozgu.

Aj v šalátových dresingoch

Cukor sa skrýva aj v potravinách, ktoré by nám v tejto súvislosti možno ani len nezišli na um. Niektoré druhy jogurtov, pšeničný chlieb, ale aj majonézy či šalátové dresingy sú ochutené poriadnou dávkou cukru. V danom prípade sa pri častej konzumácií spomínaných druhov jedla spoľahnite na informácie o obsahu cukru uvedených na etiketách. Ak je v jedle priveľa sladkej zložky, siahnite po inom tovare. Podobne sú na tom aj rôzne sušienky, zdravé maškrty či raw zákusky. Jedinou istotou, ako to pri týchto maškrtách neprešvihnúť s cukrom je domáca príprava uvedených pochúťok. Namiesto prehnaných dávok môžete do koláča pridať polovičné množstvo cukru. Nahradiť sa dá medom alebo náhradnými sladidlami, napríkad stéviou.

Vláknina zatočí s chuťou na sladké

Hoci sacharidy popri bielkovinám a tukom patria k základným zložkám potravy, netreba to s ich jedením príliš preháňať. Sladké jedlá je vhodné nahrádzať potravinami s vyšším obsahom kvalitných rastlinných či živočíšnych bielkovín a zdravých tukov. Ideálny pomer tukov a proteínov sa nachádza v chudom mäse, morských rybách, orechoch, semenách rastlín a strukovinách. Pred pravidelným konzumovaním ovocia sa odporúča jedenie zeleniny a tiež jedál s dostatočným množstvom vlákniny. Práve vláknina je jeden z najlepších bojovníkov, ktoré potláčajú nielen chuť na sladké, ale rovnako regulujú hladinu cukru v krvi. Pri správnej hladine cukru v krvi tak nedochádza k prudkým zmenám nálad a tiež k neodolateľnej chuti na sladké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #závislosť #káva #vláknina #cukor #sušené ovocie #dresing

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...