Ako sa priberá z krátkeho spánku

Nedostatok spánku a priberanie na váhe. Odborníci tvrdia: Dajte si pozor. Čím menej spíme, tým viac telesného tuku naberáme. Nadbytočné kilogramy sa prejavia najmä v citlivých oblastiach tela, a to na bruchu, stehnách a bokoch.

20.03.2019 09:30
spánok, oddych, relax Foto:
Nedostatok spánku spôsobuje tiež hormonálne zmeny.
debata

Rastie brucho aj zadok

Optimálny nočný odpočinok by mal trvať približne osem hodín. Dve či tri hodiny navyše ľudskému organizmu nepomôžu. Práve naopak. Nadmerné vylihovanie v posteli môže mať za následok tvorbu rakovinových buniek. Okrem toho dochádza k vzniku nesprávnych spánkových návykov, ktoré môžu narúšať denný režim, teda čas vyhradený na bdenie a oddych. Vedci varujú, že aj opačný extrém má negatívny vplyv na zdravie. Zachádzajú však ešte ďalej a tvrdia, že málo spánku priamo súvisí s priberaním na hmotnosti. Nadbytočné kilogramy sa ukladajú vo forme podkožného tuku na bruchu, stehnách a bokoch. Nebezpečný je najmä viscerálny tuk, ktorý obaľuje vnútorné orgány v brušnej dutine.

Chabý spánok, viac chorôb

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Cell, existuje súvislosť medzi nepravidelným, krátkym spánkom a prírastkom na telesnej hmotnosti. Výskumníci sa zamerali najmä na dodržiavanie spánkových a stravovacích vzorcov. V prípade, že sú narušené, dochádza u ľudí k negatívnym metabolickým zmenám v mikroorganizmoch nachádzajúcich sa v žalúdku. Uvedené zmeny sú spojené s vyšším rizikom vzniku nadváhy, obezity, srdcovocievnych ochorení, cukrovkou 2. typu, ale tiež ochoreniami imunitného systému a vzniku nádorových ochorení.

Hranica, kedy už priberáme

Ako uvádza portál steathnews.com, nedostatok spánku spôsobuje tiež hormonálne zmeny. Výkyvy endokrinného systému tak v konečnom dôsledku brzdia proces chudnutia. Podľa experimentu univerzity v Stanforde ľudia, ktorí spia menej než 7 hodín a 45 minút trpia hormonálnou nerovnováhou, čo sa prejaví v strate schopnosti regulovať chuť do jedla. V danom prípade dochádza k extrému, čiže zvýšenej chuti do jedla, ktorá sa môže prehupnúť do takzvaného vlčieho hladu. Nebezpečenstvo spomínaného stavu spočíva najmä v tom, že sa objavuje vo večerných a nočných hodinách. Prejavuje sa nekontrolovateľnou chuťou do jedla a konzumovaním veľkého množstva potravín rôznych chutí, od slaných až po sladké.

Ako si spraviť sladké sny

Budovanie správnych spánkových návykov nie je jednoduché. Nočný odpočinok narúša viacero faktorov. Z výživového hľadiska sa odporúča pred spaním konzumovať ľahké jedlá, s nízkym obsahom sacharidov a živočíšnych tukov, a naopak s vyšším podielom vlákniny. Káva a čaj s obsahom kofeínu sa má časovo obmedziť maximálne do štvrtej hodiny popoludní. Obývacia miestnosť s televízorom by nám nemala slúžiť ako spálňa. Spánok nepriaznivo ovplyvňuje aj takzvané modré svetlo z mobilných telefónov a počítačov, ktoré sa však dá v čase západu slnka automaticky nastaviť na prechod do režimu filtrovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #choroby #priberanie #odpočinok #hormonálna rovnováha #spánkové návyky

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...