Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie zle odhadujeme svoje emócie

Skepsa voči antikoncepcii znova vzrástla. Asi 60 percent žien by uprednostnilo ochranu bez hormónov, pripomeňme, že v roku 2012 to bolo ešte len 40 percent.

20.03.2019 12:30
Antikoncepcia pre tínedžerky? Môže byť veľmi... Foto:
Antikoncepcia pre tínedžerky? Môže byť veľmi nebezpečná
debata

Jedným z dôvodov môžu byť množiace sa správy o vedľajších účinkoch, patrí sem aj zvýšené riziko depresie. Osobné správy o vysadení antikoncepcie majú tiež často pozitívny vplyv, dodávajú odvahu ďalším ženám zistiť na vlastnej koži, ako funguje telo bez tabletiek. Najnovšie bola zverejnená štúdia o ženách, ktoré v dôsledku užívania antikoncepcie ťažšie rozpoznávali emócie.

Do akej miery ovplyvní antikoncepcia naše správanie?

Vplyv týchto liekov na správanie žien je vedecky skúmaný len málo. Istá fínska univerzita však zistila, že užívaním antikoncepcie sa zvyšuje žiarlivosť. Za to má byť zodpovedný hormón estrogén, ktorý má masívne účinky na našu psychiku a libido. Viaceré štúdie poukazujú na to, že ďalšie zmeny v správaní žien užívajúcich tabletky naznačujú, že hormonálna antikoncepcia môže ovplyvniť spracovanie emocionálnych podnetov a reguláciu emocionálnych reakcií. Tím vedcov z troch nemeckých univerzít zverejnil štúdiu v odbornom časopise Frontiers in Neuroscience.

Tabletky ovplyvňujú spracovanie emócií

V sérii testov sa mali ženy pokúsiť rozpoznať emocionálne výrazy tváre. Ženy, ktoré užívali antikoncepciu, boli na tom horšie. Pri výrazoch tváre, ktoré boli ľahko rozpoznateľné, nepozorovali výraznejšie rozdiely. Výsledky štúdie však ukázali, že užívanie antikoncepcie ovplyvňuje emocionálne spracovanie v mozgu. Nejedná sa však o žiadne obrovské obmedzenia, preto výskumníci nie sú jednotní v otázke, ako spomínané tabletky skutočne ovplyvňujú správanie žien. Ďalší výskum je nutný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #depresia #emócie #antikoncepcia #hormóny #estrogén

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...