Japonské tajomstvo krásy

Minimum obéznych ľudí a dlhovekosť. Krajina vychádzajúceho slnka sa pýši štíhlymi ženami s dokonalou porcelánovou pleťou. Aké sú triky Japoniek v boji proti starnutiu?

11.03.2019 07:00
kombucha Foto:
Kombuche sa pripisujú silné antioxidačné účinky.
debata (1)

Preferujú domáce stolovanie

Japonci si nepotrpia na konzumáciu jedla v reštauráciách. V prípade, že sa tak rozhodnú, volia osvedčené, kvalitné a najmä profesionálne zariadenia. Dôvodom pre toto rozhodnutie je ponúkanie jedál v reštauráciách, ktoré nemusí spĺňať všetky podmienky zdravej výživy. Príprava jedál vo veľkom množstve môže byť často na úkor jeho výživovej hodnoty. Výnimkou nie je ani používanie surovín z pochybných zdrojov. Na rozdiel od vysedávania v takýchto podnikoch si obyvatelia krajiny, ktorá ma viac ako tritisíc ostrovov, pripravujú domáce dobroty v pohodlí svojho domova. Prednosť dávajú prírodným, nespracovaným a kvalitným surovinám. Patria k nim ryža, morské riasy, miso polievka, zelený čaj. Japonské jedlá obsahujú vždy nejakú rastlinnú zložku, čo je spôsob, ako dodať organizmu dostatočné množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov a, samozrejme, aj antioxidantov. Posledné menované sú potrebné na potláčanie množstva voľných radikálov v ľudskom tele. Pokiaľ je voľných radikálov priveľa, stúpa takzvaný oxidačný stres, čo vedie najmä k starnutiu pokožky a vzniku rakoviny.

Tradičné pochúťky

Pod prirodzenú krásu sa tiež podpisuje pravidelné pochutnávanie si na fermentovaných (kvasených) potravinách. Ide najmä o lahôdky, akými sú napríklad kombucha, miso, kimči, či tempeh. Kombucha (číta sa kombuča) je nápoj, ktorý pozostáva zo štyroch zložiek: čierneho alebo zeleného čaju, kvasiniek, octových baktérií a cukru. I napriek premene cukru na alkohol, je obsah etanolu pod pol percenta. Vyznačuje sa jemnou ovocnou chuťou. Nápoju sa pripisujú silné antioxidačné účinky, pričom jeho najcennejšou vlastnosťou je schopnosť znižovať riziko vzniku rakoviny. Miso je tmavá lepkavá hmota, ktorá sa vyrába kvasením sójových bôbov, obilia a soli. Obsahuje kvalitné enzýmy na podporu trávenia. Pýši sa tiež vysokým obsahom vitamínov radu B, vitamínu A, kyseliny listovej a minerálnych látok, ako sú horčík, vápnik, železo, fosfor, zinok a selén. Kimči je chutné kvasené jedlo pripravované z čínskej kapusty, mrkvy, bielej reďkovky, jarnej cibule, zázvoru, chilli papričiek gochugaru, rybej omáčky, cesnaku a soli. Považuje sa za jedno z najzdravších ázijských jedál.

Správne trávenie, viac krásy

Fermentované potraviny pomáhajú regulovať baktérie črevnej mikroflóry, a tým zabezpečujú takmer dokonalé trávenie. Zažívací systém teda v konečnom dôsledku nie je príliš zaťažený nezdravou stravou. Jeho správnemu fungovaniu však napomáha aj pravidelné stravovanie a konzumácia malých porcií jedla. Na tanier si Japonci neservírujú všetky jedlá naraz, ale postupne. Zaujímavosťou je aj to, že stolovanie nepovažujú za udalosť, pri ktorej je potrebné riešiť pracovné, domáce problémy, alebo politiku. Jedenie je pre nich priestorom pre rozmýšľanie nad tým, čo konzumujú a v akom množstve. Preto sa netreba čudovať, že pre japonskú kultúru je typické udržiavanie pokoja a ticha počas stolovania.

Zameraní na pohyb

Správne stravovanie však nestačí. Japonci k nemu pridávajú aj veľa pohybu. Čas sa nesnažia tráviť v uzavretých budovách posilňovní so slúchadlami na ušiach. Na budovanie kondície využívajú chôdzu a bicyklovanie. Odchod z domu do práce a naspäť je vyhradený na športové aktivity v podobe spomínanej chôdze a bicyklovania. Skvelé zdravie podporuje aj životné prostredie. Pred použitím osobných áut uprednostňujú hromadnú vlakovú dopravu. Na uvoľnenie a relax si často doprajú tiež kúpele vhodne doplnené o esenciálne oleje. Často sa môžeme pýtať, prečo majú Japonky porcelánovo krásnu pokožku? Odpoveď je jednoduchá. Ide o súčasť kultúry. Pobyt na slnku a tmavšia pokožka signalizuje istý druh zaradenia k nižším sociálnym vrstvám, zatiaľ čo biela a svieža koža evokuje vyššiu životnú úroveň. Napokon, prílišné vystavovanie sa ultrafialovému žiareniu spôsobuje tvorbu voľných radikálov a s tým spojené starnutie pokožky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #krása #obezita #chôdza #dlhovekosť #bicyklovanie #kimchi #kombucha #domáce stravovanie #kvalitné fermentované potraviny #miso polievka

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...