S jarnou únavou bojujte prírodnými prostriedkami! Sú overené stáročiami

Pokiaľ ide o prechodnú, takzvanú jarnú únavu, treba na ňu reagovať, pretože pokles výkonnosti vyvoláva nervozitu, nepokoj, nespavosť, migrény, bolesti svalov, poruchy pozornosti a pamäti a niekedy tiež poruchy trávenia.

14.03.2019 07:00
únava, jar, jarná únava, zívanie, dievča Foto:
Aj vy máte pocit, že ste stále unavená?
debata

Navyše pri nej pozorujeme pokles lymfocytov v krvi. Výsledkom toho všetkého býva zvýšená náchylnosť k infekciám, píše francúzsky týždenník L'Express. Našťastie existujú prírodné a účinné prostriedky, ktoré nám vráti vitalitu. Podobne ako automobil, tak i naše telo potrebuje palivo, aby mohlo fungovať. Výživa je teda hlavným zdrojom energie.

Prednosť by sme mali dávať ovociu ako čierne ríbezle, čučoriedky, grapefruit, kivi a pomaranč. Zelenine ako je kapusta, špenát, reďkovky a tekvica. A tiež hubám. Vrelo sú odporúčané orechy všetkého druhu, rovnako ako čokoláda a čaj. Ak sa človek nedokáže zaobísť bez mäsa, je dobré riadiť sa nasledujúcimi pravidlami: vyberať si chudé a biele mäso a na čas zabudnúť na omáčky. Odporúča sa obmedziť spotrebu mäsa na trikrát až štyrikrát týždenne. Vhodné sú naopak ryby, pretože sú bohaté na železo a aminokyseliny.

Odporúča sa vyhýbať tučným jedlám, ktoré organizmus spomaľujú. Jedlo je lepšie upravovať na grile či v pare. Niektoré rastliny možno pripravovať ako odvar alebo nálev. Medzi odporúčané patrí zázvor – kúsok sa odreže, nakrája na jemné plátky a nechá sa desať minút lúhovať v teplej vode. Túto porciu energie sa odporúča dávať si ráno, aby človek začal deň v plnej sile.

Účinky zázvoru sa tisíce rokov využívajú proti únave a tiež Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho odporúča ako liek proti únave. Divoko rastúci zázvor patrí medzi ohrozené druhy a je stále ťažšie si kvalitný zázvor obstarať. Je tiež potrebné vedieť, že čím je zázvor starší (viac ako šesť rokov), tým je účinnejší. Kúpiť sa dá v lekárni alebo v obchode s biopotravinami.

Ak únavu sprevádzajú problémy s trávením, je možné uvariť si odvar z rozmarínu. Táto rastlina zo Stredomoria obsahuje eukalyptol, chemickú zlúčeninu, ktorá nielen zvyšuje intelektuálnu výkonnosť, ale tiež bojuje proti únave. V prípade nervového vyčerpania si zvoľte majoránku. Môžete zahriať šálku mlieka s čerstvým lístkom majoránky a uviesť všetko do varu. Nechajte chvíľu lúhovať a pridajte kávovú lyžičku medu. A je hotovo.

debata chyba
Viac na túto tému: #trápenie #rozmarín #jarná únava

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...