Schudnite vďaka tomu, že si budete viac vychutnávať jedlo

Jedlo sa medzičasom začalo u mnohých z nás spájať so zlým svedomím - pretože keď jeme, môžeme priberať!

14.03.2019 14:30
Ktoré potraviny jesť, ak chcete schudnúť? Foto:
Pred jedlom stojí za to niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnuť a vydýchnuť. To automaticky upokojí nervový systém a zníži riziko prejedania.
debata

A len štíhly človek je predsa zdravý. Týmto spôsobom sme sa ocitli v bludnom kruhu. Môžeme ho však rozbiť, narušiť, skoncovať s ním. Ako? Začnite si konečne vychutnávať jedlo!

S príchodom nového roka, po sviatkoch alebo jednoducho s príchodom jari – všetci by sme chceli čo-to schudnúť, aby sme vyzerali atraktívnejšie. Zdravšie sa stravovať, športovať. Žiaľ, tento tlak častokrát vedie k porušeniu predsavzatí, končí vlčím hladom, stresom a frustráciou.

Z toho rýchlo vzniká začarovaný kruh, pretože veľa stresu vedie ku kalorickej a jednostrannej strave. Nezdravé jedlo naopak vytvára nový stres a človek sa začne strácať vo večnej špirále zlého svedomia, útechu hľadá v obrovskej čokoláde, zahnať frustráciu pomáha aj pizza.

Diéta máva častokrát len krátkodobý efekt, pretože sa často zameriava na vonkajšie faktory ako je veľkosť porcie, váha a veľkosť šiat. Ak máme nastaviť zmeny, od ktorých očakávame trvalý výsledok, musíme rozvíjať zdravý a priateľský vzťah k vlastnému stravovaniu – oslobodený od pocitov viny či hanby.

Namiesto diét a počítania kalórií

Kľúčovým slovom je pozornosť. Vedome jesť, variť a nakupovať. Nie je to také komplikované, avšak v bežnom živote je to ťažké zakomponovať medzi prácu, termíny a rodinu.

Jedzte pomaly
Prvé kúsky jedla by ste si mali vychutnať pomaly. Venujte pozornosť nielen tomu, ako jedlo chutí, ale aj tomu, ako vyzerá.

Dýchajte zhlboka
Prvý kontakt vedie cez pľúca: Pred jedlom stojí za to niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnuť a vydýchnuť. To automaticky upokojí nervový systém a zníži riziko prejedania.

Koniec s multitaskingom
Aj keď máme plný diár povinností a stretnutí, na jedlo si musíme vyhradiť čas. Obedová prestávka medzi dverami, za pracovným stolom alebo počítačom – to si príliš neužijeme. Myslite na to, že po krátkej pauze sa budete aj ľahšie koncentrovať, budete tvorivejšie myslieť.

Buďte vďačná
Možno to znie na prvý pohľad trochu zvláštne, ale ten, kto je vďačný za jedlo, rozvíja zdravý vzťah so svojou stravou. S informáciami o tom, odkiaľ pochádzajú prísady a kto pripravuje jedlo, zaručuje automaticky pozitívny vzťah k jedlu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #jedlo #stres #zlé svedomie #bludný kruh

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....