Ako si poradiť so stresom

Problémy doma či v práci. Patria k typickým spúšťačom stresových reakcií. Pod napätie a nervozitu sa často podpisujú aj niektoré druhy potravín.

06.03.2019 13:00
čipsy, chips, chipsy Foto:
Chrumkanie môže zmierňovať stres, ale sodík v čipsoch zvyšuje krvný tlak a navodzuje a úzkosť.
debata

Hormonálny chaos

Počas stresovej reakcie sa do tela uvoľňujú hormóny adrenalín a kortizol. Ak napätie stúpa, telo ich produkuje vo väčšom množstve, čo môže prerásť do stresu. Zatiaľ, čo niektorí ľudia v tejto fáze nemajú chuť na jedlo, iní tento psychický a fyzický stav „zajedajú“ jedlom. V prípade, ak sa túžite zbaviť nadbytočných centimetrov tuku v oblasti pásu, buďte na pozore. Stres je faktor, ktorý drží tuk pevne na mieste. Relaxačné techniky, správne načasovanie denného programu, či racionálne riešenie životných situácií pomáhajú vyriešiť tento problém. Za predpokladu, že nesiahate po potravinách, ktoré stres priam provokujú.

Kofeín pomáha i stresuje

Káva obsahuje prírodný alkaloid kofeín, ktorý má silné stimulačné účinky. Udržiava nás bdelých, zlepšuje pozornosť, koncentráciu a pamäť. Rozjasňuje myseľ a potláča depresiu. Ak máte v práci ťažšie dni a „zapíjate“ ich väčším množstvom čierneho moku, zbystrite pozornosť. Kombinácia stresu a kávy vyvoláva ďalšie nepríjemné reakcie, a to trasenie rúk, nervozitu, podráždenosť a návaly úzkosti. Okrem toho káva zvyšuje produkciu hormónu dopamínu. Niektorí odborníci sa domnievajú, že môže spomaliť vstrebávanie kľúčových látok podporujúcich dobrú náladu, akými sú vitamíny radu B a vitamín D.

Cukor a dobrá nálada?

Možno na chvíľu. Sladkostiam sa pripisuje schopnosť zlepšovať náladu na všetkých frontoch. Potraviny, ktoré obsahujú obyčajný cukor z cukrovej repy však zvyšujú vyplavovanie stresových hormónov do organizmu, vrátane kortizolu. Dôvodom je skutočnosť, že ľudské telo nedokáže rýchlo spracovať veľké množstvo rafinovaného cukru. Dochádza k prudkému zvyšovaniu glukózy v krvi, čo má za následok navodenie ešte väčšieho stresu. Aj diétne kolové nápoje si môžu podať ruky so stresom. Vedci dospeli k názoru, že umelé sladidlá, ktoré sa nachádzajú v mnohých kolových nápojoch blokujú produkciu hormónu šťastia, serotonínu. Tento jav môže spôsobiť vyvolanie stresu v podobe prudkých bolestí hlavy, výkyvu nálad a nespavosti.

Slané jedlo, nepriateľ pohody

Chrumkanie pri zemiakových lupienkoch môže zmierňovať stres. Nevýhoda týchto dobrôt spočíva v tom, že obsahujú vysoké množstvo soli. Sodík zvyšuje krvný tlak a navodzuje a úzkosť. Podobne je tomu aj pri pečive vyrobenom z bielej múky. Tieto pochúťky obsahujú veľké množstvo cukrov a nízke percento vlákniny. Vláknina je druh polysacharidu, ktorý spomaľuje trávenie a hlavne pomáha pri kontrole hladiny glukózy do krvi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #napätie #stres #káva #vláknina #hormóny #slané pečivo #cukor #umelé sladidlá #chrumkanie

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...