Pracujete pod neustálym stresom? Pohľad na ručičku váhy vás veru nepoteší

Čím viac stresu, tým vyššia hmotnosť? Aká rovnica platí?

05.03.2019 13:00
dlh, hrôza, stres, nešťastie, Foto:
Opäť ste v zamestnaní pod veľkým stresom?
debata

V odbornom časopise „International Archives of Occupational and Environment Health“ bol zverejnený zaujímvý prieskum – bola popísaná súvislosť medzi stresom v práci a priberaním na hmotnosti. Zvlášť náchylné sú naň práve ženy.

Vo švédskej štúdii, v ktorej vedci pozorovali 3 800 ľudí v priebehu 20 rokov, sa zúčastnených pýtali na ich návyky v práci, ich pocity či návyky po práci, stravovanie, pohyb… Zo štúdie vyplynulo, že ženy, ktoré svoju prácu opisovali ako stresujúcu, priberalo v priemere o 20 percent viac ako ženy, ktoré pracovali podĺ aich slov v pokojnom prostredí.

Rozdiely v BMI boli aj medzi pohlaviami – ženy ho mali o čosi nižšie ako muži. Prečo? Vedci to vysvetľujú tým, že hoci ženy v práci priberali vďaka stresu, po práci vo väčšej miere plnili rôzne úlohy, pri ktorých museli vydávať časť energie – z toho dôvodu bolo ich priemerné BMI hodnoty predsa len o čosi nižšie ako to bolo u mužov.

Ako celý systtém stresu a priberania funguje? Veľmi jednoducho. Stres pre telo znamená signál nebezpečenstva, na čo ho upozorní adrenalín v krvi. Tým pádom organizmus zabúda na hlad a sústredí sa na dôležitejšie veci. Vo fáze pokoja však telo dostane jasný signál – stratenú energiu treba nabrať.

Tento chytrý systém ľudského tela dobre fungoval kedysi – ale s dnešnou modernou dobou nadobúda iný rozmer. Náš stres v práci totiž nemá nič spoločné s fyzickými hrozbami. Všetok stres si vytvárame v hlavách, pričom sa spaľuje menej energie. Napriek tomu hormóny zastávajú funkcou ako kedysi a model dopĺňania energie tak telo využíva aj v dnešnej dobe – kedy verí, že po strese potrebuje výrazne doplniť energiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #hmotnosť #nárast hmotnosti

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....