Je treba dať stopku rýchlemu občerstveniu?

Kombinácia nasýtených tukov, cukru a soli. Čo sa stane s telom, ak tieto maškrty obmedzíme?

02.03.2019 08:00
žena so šalátom Foto:
Viac vlákniny v strave vám zabezpečí čistú pleť.
debata

Toto si žiada štíhly pás

Hamburgery, hot dogy, vyprážané krídelká, či zemiakové lupienky. Ak je ich konzumácia striedma, nehrozia žiadne zdravotné problémy, či priberanie na váhe. V opačnom prípade však môžu nastať ťažkosti, ako zvýšená hladina cukru v krvi, priberanie, či ochorenia srdca. Nakoľko je rýchle občerstvenie zdroj takzvaných rýchlych cukrov, v krvi sa prudko zvyšuje hladina glukózy. Viac cukru v krvi sa podpisuje pod vznik inzulínovej rezistencie, cukrovku 2. typu, nadváhu a obezitu. Spomínané dobroty nie sú práve výstavnou skriňou správneho stravovania.

Keď odchádza tuk

Nasýtené mastné tuky a cholesterol ohrozujú cievy a srdcový sval. Transmastné kyseliny vznikajú pri vyprážaní v oleji, pričom tieto tuky majú nepríjemnú vlastnosť. Ukladajú sa v podobe zásob do už existujúceho tukového tkaniva a spôsobujú nadváhu. Pri obmedzení konzumácie rýchleho občerstvenia dochádza postupne k znižovaniu zlého cholesterolu, zníži sa obsah lipidov (tukov) a vyrovná sa hladina cukru v krvi. Dôsledkom týchto zmien je postupná strata hmotnosti práve na kritických miestach, akými sú zadok, boky, či stehná. Výhodou zmeny stravy je aj potlačenie takzvaného vlčieho hladu, ktorý prichádza najmä po pravidelnej konzumácií tučných, sladkých a slaných potravín.

Čistí sa pleť

V rýchlom občerstvení chýba dostatok vlákniny. Spomínaný polysacharid na seba viaže škodlivé látky, ktoré majú tendenciu zhoršovať kvalitu pokožky. Vyplavenie toxínov z tela upravuje cirkuláciu aj v periférnych oblastiach tela a pokožka nie je výnimkou. Výsledkom obmedzenia uvedeného druhu stravovania je postupné vyčistenie pleti, odstránenie vyrážok a rozžiarenie tváre. Zatiaľ čo sa telo zbavuje zlého cholesterolu, kyslík sa postupne dostáva do krvného riečiska vo vyššom množstve a pomáha tak zlepšovať nielen vzhľad pokožky, ale aj celkovú kondíciu organizmu.

Zdravé kĺby, menej „depky“

Vyrovnané hladiny cukru v krvi sa postarajú o lepšiu náladu, pohodu a menšie pocity hladu. Niektoré štúdie poukazujú na skutočnosť, že ľudia, ktorí často jedia rýchle občerstvenie majú až o vyše 50 % vyššie riziko vzniku depresie, oproti tým, ktorí ho konzumujú sporadicky. Niektorí odborníci sa zhodujú, že vynechanie rýchleho občerstvenia z jedálneho lístka môže mať blahodarný vplyv aj na zdravie kĺbov. Zmenou telesnej hmotnosti dochádza k menšej záťaži kĺbov. Telo sa dokáže rýchlejšie a efektívnejšie hýbať. Okrem toho rozumná úprava stravy pomáha zbavovať organizmus toxínov, ktoré vyvolávajú rôzne zápaly v ľudskom tele, pričom kĺby nie sú žiadnou výnimkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #depresia #pleť #cholesterol #rýchle občerstvenie #cukor v krvi

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...