Čo nekonzumovať na prázdny žalúdok

Zatiaľ čo pitná voda s citrónovou šťavou má blahodarné účinky na trávenie, niektoré veci môžu žalúdku narobiť poriadne problémy. A to najmä vtedy, ak sa konzumujú nalačno.

24.02.2019 08:00
paradajky, rajčiny, zelenina Foto:
Paradajky nekonzumujte samostatne a ráno nalačno.
debata

1. Káva na ráno?

Viac škody ako osohu môže narobiť popíjanie kávy ráno na prázdny žalúdok. Čierny mok patrí k nápojom, ktoré zvyšujú kyslosť organizmu, čo sa automaticky prejaví v ťažkostiach s trávením, pálením záhy, ale aj nadmernou produkciou žalúdočných štiav. Ak sa pitie kávy ráno nalačno stane rutinou, dôsledky môžu byť nepríjemné. Poškodenie žalúdka kávou môže vyústiť až do pravidelného zvracania. Naopak, čaj potláča produkciu žalúdočných štiav, čo znamená, že znižuje kyselinu v žalúdku a produkciu žlčových štiav.

2. Alkohol

Nikdy nepite alkohol na prázdny žalúdok, pretože to povedie k absorpcii alkoholu priamo do krvného obehu. Tým sa rozšíria krvné cievy, zníži sa srdcový tep a tým aj krvný tlak. Alkohol užívaný na lačný žalúdok potláča dočasne chuť do jedla. Kombinácia alkoholu a hladu prináša rýchlu opitosť, problémy so srdcom a rýchlu stratu kontroly.

3. Sóda nie je výhra

Namiesto pitnej vody siahnite ráno po pohári sódy? Robíte chybu. Sóda je zmesou vody a kyseliny hydrogén uhličitej. Pri kontakte so žalúdočnými kyselinami vznikne ešte viacej kyselín, ktoré spôsobujú nevoľnosť, pocity nepohody a ťažkosti s trávením.

4. Pikantné a paradajky

Kapsaicín, hlavná štipľavá látka chilli papričiek, je výborným pomocníkom pri chudnutí. Ak sa konzumuje ráno, napríklad ako ochucovadlo rôznych nátierok, nastáva problém. Ten môže vyústiť do tvorby kŕčov. Podobne účinkujú aj paradajky. Hoci sú považované za zdravé, nikdy ich nekonzumujte samostatne a ráno nalačno. Paradajková šťava v kombinácii so žalúdočnými kyselinami produkuje podľa niektorých odborníkov nerozpustné látky, ktoré môžu vyústiť napríklad až do tvorby žlčníkových kameňov.

5. Cvičenie a nakupovanie

Tréning pred raňajkami je efektívny, ale môže byť aj nebezpečný. Ráno tesne po zobudení je ľudský organizmus silno dehydrovaný a vyčerpané sú aj zásoby glykogénu, teda hlavnej zásobárne energie pre svaly. Pre cvičenie na prázdny žalúdok je preto potrebné mať silnú náturu, v opačnom prípade treba rátať s nevoľnosťou a zvracaním. Zakázať by ste si mali okrem cvičenia nalačno aj nakupovanie. V opačnom prípade je viac než isté, že nakúpite potraviny, ktoré v prvom rade nepotrebujete a v druhom rade majú vysoký obsah cukru a tuku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #alkohol #čaj #káva #nakupovanie #paradajky #sóda #chili papričky #prázdny žalúdok

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...