Prečo neprekračovať dávky energetických nápojov

Podľa štúdie uverejnenej v British Medical Journal má energetický nápoj viacero nepriaznivých účinkov na ľudský organizmus. Najvážnejším z nich je poškodenie pečene.

23.02.2019 11:00
Primerané množstvo kofeínu zdravie neohrozí Foto:
Kofeín v energetických nápojoch prispieva k zlému správaniu žiakov.
debata

Pil ich až päť denne

Spomínaný výskum sa týkal 50-ročného stavebného robotníka, ktorý počas troch týždňov pil štyri až päť energetických nápojov denne. Po tomto období sa u neho začala rozvíjať akútna hepatitída spojená so silnou nevoľnosťou, bolesťami brucha a zvracaním. Robotník si pôvodne myslel, že sa u neho prejavila chrípka. Pozornosť zbystril až vtedy, keď mu začali žltnúť oči aj pokožka. Navštívil pohotovosť, kde mu lekári oznámili, že má ťažkú infekciu pečene. Po vysadení silného kofeínového nápoja sa jeho životné funkcie začali postupne vracať do normálu.

Aj toto s mierou

Energetický drink je zmesou vody, cukru, kofeínu, niektorých vitamínov a niekedy aj aminokyseliny taurínu. V niektorých prípadoch sa cukor nahrádza umelými sladidlami. Ako uvádza British Medical Journal, kofeín vo vysokom množstve rapídne zvyšuje krvný tlak. Za problémami s pečeňou sa však skrýva iná látka, niacín vitamín B3. V enormných dávkach spôsobuje poškodenie pečene. Používanie energetických nápojov nad odporúčanú dennú dávku stupňuje problémy spojené s obezitou, zubným kazom, bolesťami hlavy, žalúdkom. Znižujú schopnosť zaspávania i kvalitu spánku.

Zákaz pre deti?

Spomínaný druh nápojov predstavuje nebezpečenstvo nielen pre dospelých, ale aj deti. Vo Veľkej Británii by sa mala obmedziť ich konzumácia až po šestnástom alebo osemnástom roku života. Štúdie v Spojenom kráľovstve ukázali, že britské deti sú najväčšími spotrebiteľmi energetických nápojov v Európe, pričom poukázali na skutočnosť, že tieto nápoje prispievajú najmä k zlému správaniu žiakov. Zákaz by sa mal vzťahovať na všetky nápoje, ktoré by obsahovali nad 150 mg kofeínu na liter nápoja.

Lacné a imidžové

Dôvod prečo tisíce mladých ľudí pijú energetické nápoja súvisí najmä s ich nízkou cenou a imidžovou reklamou, na rozdiel od alkoholu alebo iných povzbudzujúcich látok. V súčasnosti platí, že potraviny v Spojenom kráľovstve obsahujú informáciu o škodlivosti nealkoholického nápoja s obsahom kofeínu nad hranicu 150 mg na liter. Kofeín vo vyššom množstve teda patrí medzi zakázané a nebezpečné látky nielen pre deti, ale aj tehotné a dojčiace ženy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #mládež #imidž #kofeín #hepatitída #niacín #energetický nápoj #taurín

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....