Kedy radšej nejesť sacharidy? Držte sa tohto pravidla

Pizza, cestoviny, koláče - čo si budeme klamať, kto z nás by nemal rád sacharidy? Ak to s nimi nepreháňame, všetko by malo byť v poriadku.

28.02.2019 09:30
sacharidy - chlieb v jedálničku Foto:
Kedy áno, kedy nie?
debata

Vhodný a nevhodný

Predsa len, existuje čas, ktorý je vyslovene vhodný a nevhodný, kedy by sme ich mali konzumovať, kedy sa im radšej oblúkom vyhnúť. Premieňajú sa na cukor, ktorý nám dodáva energiu. Samozrejme, konzumácia komplexných sacharidov, ktoré sa spájajú s vlákninou, dodáva telu oveľa viac ako nejaká čokoládová tyčinka. Pretože tá premení energiu hneď, kým komplexné sacharidy ako je quinoa alebo jačmeň, sa rozkladajú pomaly (zasýtia na dlhý čas).

Potrebujeme energetický kopanec?

Podľa odborníkov na výživu sa preto odporúča voliť jedlá bohaté na sacharidy predovšetkým ráno, pretože tieto látky rozdelia energiu a dodajú ju telu počas celého dňa. Dobrou ovsenou kašou s množstvom ovocia nič nepokazíme, naopak, dodá nám veľa sily. No sú aj chvíle, kedy by sme mali premýšľať nad tým, či energetický „kopanec“ skutočne potrebujete. Sú to tieto:

Večer
Je jasné, že večer sa energiou nabiť nepotrebujeme. Hlavne, keď sa pomaly chystáme spať. Na večeru sú vhodnejšie bielkoviny alebo potraviny bohaté na vlákninu. Tie aj zasýtia, ale zároveň aj pomôžu pri kvalitnom zaspávaní (čo sa o sacharidoch povedať nedá).

Po športe
Hoci sa po tréningu cítime úplne vyčerpane, veľa sacharidov by sme jesť nemali. Naše telo ich po športovaní skutočne nepotrebuje. Siahnime radšej po bielkovinovom jedle, ktoré okrem iného pomôže aj budovať svaly. Naopak, pred športom si ich dopriať môžeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #sacharidy #spánok #vláknina #bielkoviny

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....