Obhrýzanie nechtov je nebezpečné, škodí zdraviu!

To, že nie je pekný pohľad na človeka, ktorý si obhrýza nechty, je všeobecne známe. Vedeli ste však, že tento zlozvyk môže dokonca škodiť zdraviu?

26.02.2019 09:00
Nechty: Letia červené a fialové Foto:
Kto si obhrýza nechty, riskuje okrem iného aj bolestivé infekcie nechtového lôžka.
debata

Nevedome, neúmyselne

Robíme to nevedome, častokrát neúmyselne. Extrémne krátke nechty sú častokrát dôkazom. Ale obhrýzanie nechtov nie je len otravný zlozvyk, môže mať nepríjemnejšie následky ako vraštenie čela pri manikúre. Na a pod našimi nechtami môžeme mať rôzne baktérie, ako napríklad enterobaktérie, k ich známym predstaviteľom patrí salmonelóza alebo E.coli. Ak sa dostanú do úst a ďalej do čreva, môžu spôsobiť infekciu, vrátane hnačky a bolesti brucha.

Bolestivé infekcie

Ak si obhrýzate dlhodobo nechty, riskujete pritom bolestivé infekcie nechtového lôžka, pretože baktérie sa môžu ľahko dostať do kože, ktorá je pravidelne zraňovaná. Tieto infekcie môžu hnisať a musia sa väčšinou otvoriť chirurgicky a následne liečiť antibiotikami.

Bradavice alebo rakovina

Obhrýzači nechtov často trpia aj vírusom HPV, ktorý môže spôsobiť bradavice na perách či v oblasti úst, alebo môže byť spúšťačom rôznych druhov rakoviny. Tento zlozvyk môže napokon viesť aj k nesprávnemu nastaveniu zubov, ochoreniu ďasien či k infekcii hrdla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #zlozvyk #baktérie #infekčné choroby #obhrýzanie nechtov

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...