Nepravidelný spánkový režim? Hrozí vám obezita aj depresia

Ak chodíme do postele v rovnaký čas a pravidelne sa ráno v rovnakú hodinu budíme, je to zvyk, ktorý je spájaný so zlepšením mnohých indikátorov pohody, či už fyzickej alebo psychickej. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

18.02.2019 09:00
hodiny, budík, spánok Foto:
Dostatočné množstvo spánku je podľa vedcov veľmi dôležité.
debata

Lekári dospeli k tomuto záveru na základe štúdie zvykov dospelých osôb vo veku od 54 do 93 rokov, u ktorých s pomocou moderných prístrojov merali spánok. S vysokou presnosťou mohli určiť, kedy tieto osoby chodili spať a kedy sa budili. Žiadna zo sledovaných osôb netrpela nespavosťou či inými poruchami spánku, ako je syndróm spánkového apnoe. Vedci skúmali aj parametre zdravia ako je krvný tlak či glykémie.

Vedci predovšetkým odhalili, že nepravidelnosť v spánku predlžuje dobu potrebnú na zaspanie, vedie k ospalosti cez deň, k menšiemu vystaveniu sa dennému svetlu a k nižšej fyzickej aktivite, a to nezávisle od dĺžky spánku. Navyše sa s tým spája vyššia úroveň stresu a depresie.

Údaje o stave metabolizmu a o kardiovaskulárnom zdraví sú ešte prekvapivejšie: kto chodí nepravidelne spať a budí sa, má vyšší krvný tlak a hladinu cukru v krvi a je teda ohrozený cukrovkou. Tí, ktorí spia nepravidelne, sú tiež v priemere viac obézni a všetky tieto faktory dohromady vedú k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych príhod, ako je infarkt a mŕtvica.

„Pozorovali sme, že osoby s hypertenziou majú tendenciu dlhšie spať a obézni ľudia v priemere zvýšia svoju aktivitu až neskoro večer. Čím väčšie sú výkyvy v čase, kedy chodí človek spať a kedy vstáva, tým viac rastie riziko pre zdravie,“ vysvetľuje Jessica Lunsford- Avery, ktorá výskum koordinovala. „Kto má veľké výkyvy v čase spánku, je menej aktívny, viac ospalý a unavený, ale predovšetkým ho ohrozujú kardiovaskulárne a metabolické problémy. Naše výsledky ukazujú, že ide o výraznú súvislosť,“ dodáva.

Je ťažké povedať, čo bolo predtým, či vajce alebo sliepka. Neurofyziológ z oddelenia neurovied z Janovskej univerzity Lino Nobili potvrdzuje, že pravidelnosť spánku je kľúčová, pretože to je jeden z mechanizmov, ktorý nám pomáha udržať synchronizované vnútorné biologické hodiny, zásadné pre funkcie organizmu na báze cyklu „svetlo a tma“.

V noci sa mení telesná teplota, sekrécia hormónov, krvný tlak, srdcový rytmus. Udržanie týchto rytmov je pre zdravie nevyhnutné. Vieme, že veľmi výrazné zmeny v cykle spánok a bdenie sa spájajú s väčšou pravdepodobnosťou gastritídy, problémami s črevami, pretože sa menia mnohé vegetatívne a hormonálne ukazovatele. Ak sme napríklad v noci hore, mení sa produkcia hormónov, ktoré regulujú pocit hladu a sýtosti. To nás vedie k tomu, že jeme viac a väčšinou menej zdravé jedlá.

To všetko sa jasne ukazuje na osobách, ktoré pracujú na smeny a teda majú značne nepravidelný čas spánku a prebudenia. Ale aj menej drastické výkyvy môžu škodiť. Chodiť spať v rovnakú hodinu a v rovnakú hodinu sa budiť je teda dobrý zvyk.

„Dôležitejšie je ranné vstávanie,“ odporúča Nobili. "Ak sa budeme ráno budiť vždy v rovnaký čas, večer sa potreba spánku dostaví sama od seba. Ak budeme tomu načúvať, pochopíme, aké je správne okienko pre spánok. Nie vždy je to však možné. Keď sa spontánne budíme o deviatej, ale v túto hodinu by sme už mali byť v kancelárii, musíme v týždni vynaložiť trochu úsilia, ale cez víkend je nejaké to porušenie pravidla povolené. Keď je rytmus spánku takmer vždy pravidelný, sporadické výnimky neuškodia, "uzatvára Nobili.

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #pravidelný spánok

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...