Najlepšie domáce prostriedky pri vaginálnej infekcii

Keď máme podozrenie, že "sme chytili" vaginálnu infekciu, pokúšame sa vyhnúť doktorovi - a to rôznymi domácimi prostriedkami.

19.02.2019 09:30
vagína, mykóza, kvasinky, gynekológ, infekcia,... Foto:
Strava s vysokým obsahom cukru môže podporiť šírenie vaginálnej infekcie.
debata

Pritom je však používanie oleja z čajovníkového stromu, ocot alebo jogurt veľmi kontroverzné. Pozrite sa s nami na domáce prostriedky, ktoré skutočne v tomto prípade zaberú a zmiernia aj svrbenie a pocit pálenia.

Ako sa prejavuje vaginálna infekcia?

Vaginálnu infekciu spôsobuje kvasinka candida albicans, prejavuje sa svrbením a pálením vonkajšej a vnútornej oblasti vagíny. Často sa vyskytuje biely výtok, zvyčajne bez zápachu, vagína je začervenaná.

Domáce prostriedky, ktoré pomôžu:

Hygiena
Pri vaginálnych infekciách je dôležitá správna miera telesnej hygieny. Použité nohavičky a uteráky sa odporúča vždy vyvariť. Dbajte aj na to, aby ste to s hygienou príliš nepreháňali, aby nebola pokožka ešte viac podráždená. Sprchové gély a intímne spreje sa teraz určite neodporúčajú, pretože ničia cenné baktérie mliečneho kvasenia. Umývajte si pošvu radšej pH-neutrálnym mliekom alebo jednoducho len vodou.

Vyhýbajte sa cukru
Strava s vysokým obsahom cukru môže podporiť šírenie vaginálnej infekcie. Gynekológovia preto odporúčajú v prípade infekcie vynechať zo stravy cukor alebo jeho konzumáciu aspoň obmedziť.

Sedacie kúpele
Osvedčeným domácim prostriedkom proti vaginálnej infekcii sú sedacie kúpele s bylinkovou zmesou. Vhoďte do vriacej vody kamilky, prasličku, kapucínku, rebríček, dubovú kôru, myrhu alebo šalviu a nechajte pár minút lúhovať. Potom pridajte do teplého kúpeľa alebo aplikujte na pošvu ako vychladnutú tinktúru.

Materiál spodnej bielizne
Nepoužívajte spodnú bielizeň zo syntetických materiálov ako polyester a namiesto toho uprednostnite bavlnené nohavičky. Takzvané tangáče noste len výnimočne.

Slipové vložky
Čerstvý vzduch? Má rada aj vaša vagína! Prestaňte preto používať slipové vložky a v noci spite v pyžame bez nohavičiek.

Posilnite imunitný systém
Dbajte na to, aby ste prijímali dostatočné množstvo vitamínov a znížili stres, ak sa dá. Psychická záťaž totiž oslabuje imunitný systém.

Pochybné domáce prostriedky
Tampóny s jogurtom? Ich účinok nebol nikdy dokázaný. Bakteriálne kmene v jogurte sa určite líšia od prirodzene sa vyskytujúcich laktobacilov, ktoré sa nachádzajú aj v našej vaginálnej flóre. Kritici tejto metódy si myslia, že sliznice len vysušia. Aj cesnak, olej z čajovníkového stromu či ocot majú pomôcť pri vaginálnej infekcii, viacerí však varujú, že môže dôjsť k nepríjemnému podráždeniu a alergickým reakciám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #jogurt #cukor #pošva #výtok #vaginálna infekcia

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...