Zopár trikov proti nespavosti

Siahať na lekárničku niekedy nemusí byť prvým správnym krokom pri predchádzaní nespavosti. Insomnii môžu zabrániť aj niektoré druhy potravín.

03.02.2019 17:00
sladké zemiaky, batáty Foto:
Sladké zemiaky, alias batáty. Zdravé sacharidové jedlo, ktoré navodzuje rýchlejšie zaspávanie.
debata

Batáty na dobrú noc

Problémy so spánkom dokážu narobiť potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo kofeínu, ale tiež kyslé a pikantné jedlá. Podobne je to aj so sladkými potravinami. Tie naštartujú ľudský organizmus a v danom prípade nepomôže ani známe počítanie ovečiek. Naopak k potravinám navodzujúcim pohodlie a spánok patria sladké zemiaky, orechy, semená rastlín, ale dokonca aj banány či čerešne. Sladké zemiaky si môžete pripraviť na rôzne spôsoby, pečené, grilované, alebo v podobe lahodného zemiakového pyré. Batáty sa pýšia vysokým obsahom draslíka. Táto minerálna látka pomáha znižovať krvný tlak, ale rovnako sa podpisuje pod celkovú relaxáciu svalstva. Draslík spolu so sodíkom tvorí takzvanú medzibunkovú pumpu, a tak vyvážený príjem týchto minerálov zabraňuje kŕčom v nohách, rukách a bojuje proti celkovej stuhnutosti. V praxi to znamená, že svaly sú menej napäté, viac uvoľnené, čo prináša potrebnú dávku pohody na pokojné zaspávanie. A aby toho nebolo málo, v sladkých zemiakoch je dostatok komplexných sacharidov, ktoré sa do krvného riečiska uvoľňujú pomaly a navodzujú rýchlejšie zaspávanie.

Zdravé kyseliny navodia pohodu

Vždy sú poruke, v chladných mesiacoch, ale i na jar a v lete. Orechy sú súčasťou nielen sladkých dobrôt, ale aj ovocných šalátov či ďalších jedál. U nás majú tradíciu predovšetkým vlašské orechy, ktoré majú porovnateľnú kvalitu ako mandle, pistácie, pekanové, kešu a para orechy. O lepší spánok sa postarajú omega-3-masné kyseliny, ktoré chránia nielen srdce, mozog či cievy. Spomínané mastné kyseliny ovplyvňujú aj prežívanie človeka tým, že zlepšujú náladu a duševné pohodlie. Orechy sa chvália aj obsahom látky zvanej melatonín, ktorý patri k základným látkam potrebných pre navodzovanie a udržanie spánku. V sezóne dodáme telu melatonín častou konzumáciou čerešní.

Niečo chrumkavé na krajšie sny

O lepšiu náladu a hlboký spánok sa postarajú semená rastlín. Či sú tekvicové, sezamové, ľanové alebo chia, obsahujú vysoké množstvo omega-3-mastných kyselín. Špeciálne však znižujú stres, úzkosť a v konečnom dôsledku aj celkové napätie organizmu. O riadny spánkový rytmus sa postará aj stopový prvok zinok, ktorý má dôležitú úlohu pri regulácii chemických látok v mozgu. Hovorí sa, že pravidelný prísun zinku zlepšuje kvalitu snov. Zabúdať však netreba ani na tradične obľúbené sladké ovocie, banány. Okrem draslíka sa pýšia aj vysokým množstvom horčíka. Táto minerálna látka pomáha uvoľniť nielen telo, ale aj psychické napätie. Obzvlášť odstraňuje stres a úzkostné stavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #orechy #stres #Melatonín #nespavosť #banány #horčík #semená #čerešne #draslík #bataty #mastné kyseliny #insomnia

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....