Prekvapenie od vedcov: Šampanské zlepšuje pamäť

Bublinky vraj pomáhajú mozgu. Špeciálne, ak pochádzajú zo šumivého vína. Odborníci sa dušujú, že zopár pohárikov počas týždňa dokáže predchádzať demencii a Alzheimerovej chorobe.

27.01.2019 17:00
víno, pohár, nalievanie Foto:
Pomáha červené víno zlepšovať pamäť tak, ako je to aj v prípade šampanského?
debata (3)

Iskrí a zlepšuje pamäť

Univerzita v Readingu uskutočnila pred niekoľkými rokmi rozsiahly prieskum, ktorý sa zameral na zlepšenie zdravia mozgu, a to najmä vo vyššom veku. Podľa všeobecne známych informácií sú seniori z radov žien a mužov skôr náchylnejší na problémy s kognitívnymi funkciami, a to konkrétne s učením a pamäťou. Spomínaný výskum vykonali vedci na myšiach a zistili prekvapivé výsledky. Fenolické zlúčeniny (fenoly) v lahodnom šumivom nápoji pomáhali zlepšovať u spomínaných hlodavcov priestorovú pamäť. Ide o typ pamäte, ktorý je potrebný na zaznamenávanie informácií o okolí, pričom rovnako pomáha udržiavať spomienky na už videné miesta. Je to podobné, akoby sme navštívili cudzie mesto a po návrate na toto miesto sa v ňom dokážeme ľahšie orientovať.

Tromi pohárikmi proti demencii

Vedci na základe štúdie teda dospeli k záveru, že približne tri poháriky šampanského za týždeň môžu pomôcť u starších ľudí predchádzať ochoreniam ako sú demencia a Alzheimerová choroba. Fenoly sa nachádzajú v tmavých odrodách hrozna, o ktorých je známe, že majú schopnosť predchádzať chorobám mozgu. Uvedené zistenia sa zhodujú s podobnou štúdiou, ktorá sa zamerala na vplyv červeného vína na ľudské zdravie. Odborníci v tomto kontexte skúmali predovšetkým vplyv flavonoidov (antioxidantov) na ľudský mozog. Zistili, že červené víno pomáha zlepšovať pamäť tak, ako je to aj v prípade šampanského.

Nerobme z popíjania pravidlo

Pre demenciu a Alzheimerovú chorobu sú typické zhoršenie pamäte, zmeny nálady, osobnosti, apatia, nevrlosť, ťažkosti pri hľadaní spôsobov, ako sa vyjadrovať slovami. Skôr než siahneme po pohári šumivého vína, ktoré by nás mohlo ochrániť pred problémami s pamäťou, lekári varujú, aby ľudia trpiaci na vyššie spomínané ochorenia boli pri požívaní alkoholu obzvlášť opatrní. Alkohol spôsobuje vo vyššom množstve stratu kontroly nad pohybmi, odstraňuje zábrany a u niektorých ľudí tiež vyvoláva agresivitu. Kým sa na stole objaví serióznejší prieskum o vplyve šampanského na ľudské zdravie, lepšie je to s popíjaním bublinkového nápoja radšej nepreháňať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #demencia #šampanské #Alzheimerova choroba #šumivé víno #červené víno #fenoly

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...