Zaľúbenosť pôsobí na ženské telo ako vírus

Byť zaľúbená, mať motýle v bruchu, hlavu v oblakoch... Kto by tieto pocity nemiloval! Podľa jednej štúdie však ženské telo vtedy reaguje podobne ako vírusová infekcia.

25.01.2019 12:00
bozk, párik, rande, zaľúbenci Foto:
Telesné zmeny spojené s romantickou láskou sa podľa vedcov v priebehu času trochu utlmia.
debata

Podobne, ako pri rozchode

Zamilovanosť v nás vyvoláva „násilné“ pocity, ktoré môžu dokonca pôsobiť aj na telo. Všimneme si to neskôr, keď pocítime pocit mravčenia v bruchu, slabé kolená a srdce, ktoré sa akosi rýchlejšie rozbúcha. Je to podobné, ako po rozchode – prejavené príznaky možno dokonca vyliečiť liekmi proti bolesti. Zamilovanie by však malo vyvolávať imunitnú obrannú reakciu – ako pri vírusovej reakcii. Čítate dobre!

Reakcia imunitného systému

Najskôr to znie pomerne zvláštne. Mysleli by sme si skôr, že zamilovanosť viac ovplyvňuje psychiku. Vedel to už Platón, keď tvrdil, že láska je „ťažké duševné ochorenie“. Hoci by sme s takýmto vyhlásením celkom nesúhlasili, niečo na tom bude. Vedci z californskej univerzity zverejnili štúdiu, v ktorej popísali reakciu ženského tela na stav zamilovanosti. Pre jej účel pozorovali 47 zamilovaných ži­en.

Prekvapivý výsledok

V organizmu zaľúbených žien sa posilňuje interferón. Ide o endogénnu obrannú látku, vďaka ktorej v skutočnosti bojujeme proti infekciám. Imunitný systém ju produkuje, aby porazil vírus. Prečo sa produkcia obranných látok zaľúbených žien „rozprúdi“, vedci nevedeli presne vysvetliť. Z evolučno-biologického hľadiska by to bolo vysvetliteľné tak, že telo sa pripravuje na nadchádzajúce oplodnenie.

Dobrá správa: Nie je to navždy

Telesné zmeny spojené s romantickou láskou sa podľa vedcov v priebehu času trochu utlmia. Stať sa však môže aj to, že sa žena celkom „odľúbi“. U takýchto žien produkcia obrannej látky opäť klesne. Tento aspekt predstavuje objav, ktorý doposiaľ nebol preskúmaný. Doteraz bolo len známe, že zaľúbenosť stimuluje systém odmeňovania v mozgu, uvoľňuje dopamín a vytvára tiež oxytocín. Či takto podobne reagujú pri zaľúbenosti aj muži, musia vedci ešte preskúmať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zaľúbenosť #imunitný systém #Dopamín #vírusová infekcia

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...