Keď si nevieme poradiť s bolesťami žalúdka

Zápal sliznice žalúdka, odborne nazývaný gastritída, sa prejavuje silnými bolesťami v bruchu, pocitmi nevoľnosti a nutkaním na zvracanie. Ako si s týmto problémom poradiť?

23.01.2019 11:30
bolesť, brucho, inkontinencia, únik, moč Foto:
Úprava jedálnička pri gastritíde by sa mala zamerať na vynechanie príliš horúcich a pikantných jedál.
debata

Prvá pomoc je v zmene jedla

Ak trpíte spomínaným ochorením, skúste si urobiť revíziu jedálneho lístka. Niektoré potraviny doň vôbec nepatria. V prípade, že sa prejaví bolesť náhle a trvá krátko, jedná sa o akútnu formu ochorenia. Komplikácie nastávajú v prípade, keď spomínané ťažkosti prehupnú do chronickej formy. Spomínaná choroba môže byť sprevádzaná žalúdočnými vredmi a rastom nádorových ochorení. Rozhodujúca je správna životospráva a užívanie odborníkom predpísaných liekov. Úprava jedálnička by sa mala zamerať na vynechanie príliš horúcich a pikantných jedál. Za ostré potraviny sa považujú najmä jedlá obsahujúce chilli papričky, feferóny, jalapeno, či niektoré druhy korenín. Namiesto týchto ochucovadiel je vhodné siahnuť po bylinách, ktoré sú k žalúdku o niečo šetrnejšie. Patria k nim najmä bazalka, či oregano, ktoré majú antibakteriálne či protizápalové účinky.

Stop cukru a mastným jedlám

Ak je chronická gastritída spôsobená Helicobacterom pylori, odborníci radia vynechať z jedálneho lístka cukor a výrobky z neho. Podobne, opatrne, je potrebné žalúdku dávkovať aj mastné jedlá. Škodlivé sú predovšetkým potraviny, ktoré majú vysoké hodnoty živočíšneho tuku. Patria k nim lahôdky v podobe slaniny, klobás, mäsových údenín či tučných syrov. Podľa portálu healthdigezt.com pod ťažkosti so žalúdkom sa, žiaľ, podpisujú aj paradajky. I napriek tomu, že je tento druh zeleniny bohatým zdrojom betakaroténu, vitamínu C a lykopénu, ktorý je silný antioxidant, počas gastritídy je vhodné ich konzumáciu obmedziť. Rajčiny obsahujú kyseliny, ktoré môžu zhoršiť príznaky chronickej gastritídy.

Jedlá, ktoré pohladia brucho

Naopak, žalúdok pohladia celozrnné potraviny, jogurty, jedlá z rýb a hydiny, no a nepochybne aj zeleninové šťavy. Zahrnutie celozrnných výrobkov do jedálneho lístka dokáže pomôcť zlepšiť vyprázdňovanie čriev vďaka dostatočnému obsahu vlákniny. Medzi kvalitné potraviny s vlákninou patria ovsené vločky, nelúpaná ryža, quinoa a celozrnné pečivo a cestoviny. Biele nesladené jogurty pomôžu uľaviť žalúdku a v črevách zvyšujú tvorbu zdravých baktérií. Žalúdok rovnako potrebuje na svoju regeneráciu dostatok proteínov. Namiesto červeného mäsa (hovädzieho a bravčového) je vhodné doplniť bielkoviny do jedálneho lístka z kuracieho alebo morčacieho mäsa, nakoľko je rýchlo stráviteľné a má nízke množstvo nasýtených mastných kyselín. Podobné účinky majú aj ryby, a to sleď, pstruh, makrela, tuniak a sardinky. Bohatým zdrojom vlákniny, ktorý pomáha bojovať so spomínanými ťažkosťami, sú zeleninové šťavy. Nápoje pripravené z odšťavenej zeleniny sú ľahko stráviteľné a navyše obsahujúce vitamíny, minerálne látky a antioxidanty, ktoré zlepšujú trávenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #bolesť #Ryby #žalúdok #zápal #bylinky #vláknina #paradajky #živočíšny tuk #čili #koreniny #cukry #gastritída

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...