Zázrak z Indie
Kurkuma, inak nazývaná indický šafran, má svoj pôvod v Ázii a v posledných rokoch sa jej obľube tešia aj krajiny západného sveta. Existuje už vyše päťtisíc štúdií, ktoré potvrdzujú, že toto aromatické korenie pomáha bojovať proti srdcovocievnym ochoreniam.
Znižuje výskyt infarktu myokardu, preventívne pôsobí proti rakovine a úspech žne aj v kozmetickom priemysle. Malá dávka sušenej byliny odstraňuje žltý povlak zo zubov a hravo si poradí aj s lupinami vo vlasoch.
Pohladenie pre srdce
Výskumníci sa pri skúmaní zázračných vlastností kurkumy zamerali na ženy v období po skončení menopauzy. Na výskume sa zúčastnilo spolu tridsaťdva žien. Odborníci prišli na to, že pravidelná konzumácia kurkumy môže mať na organizmus podobný vplyv, ako je to u športovo založených žien. Jednoducho povedané, bylina z ďalekej Ázie vraj dokáže páliť tuky na počkanie. Vedci rovnako počas experimentu posudzovali endotel, teda vnútornú výstelku ciev každej zúčastnenej ženy pomocou ultrazvuku. Presnejšie, zamerali sa na prietok krvi cievami a ich elasticitu.
Úspech aj pri chudnutí
Prvú skupinu tvorili ženy, ktoré mali konzumovať každý deň po dobu dvoch až troch týždňov jednu čajovú lyžičku kurkumy denne, pričom druhá skupina sa sústredila na pravidelné tréningy v posilňovni v rozmedzí 30 – 60 minút. Výsledky boli prekvapujúce. Obidve skupiny vykazovali výrazné zlepšenie funkcie endotelu a takmer rovnaké množstvo spotrebovaných kalórií. Vedci teda dospeli k záveru, že každodenné užívanie exotického korenia má z hľadiska chudnutia rovnaký účinok ako pravidelné cvičenie.
Lahodný nápoj z korenia
Kurkumový džús si môžete pripraviť aj v pohodlí domova. Postačí odšťaviť zopár mrkiev, dva pomaranče, citrón, pridať nastrúhaný koreň zázvoru, polievkovú lyžicu kokosového oleja, mleté čierne korenie a, samozrejme, 1 – 2 lyžičky kurkumy. Okrem tohto nápoja existuje aj jeho známejší variant, ktorému sa vraví Golden milk, alebo tiež Zlaté mlieko. Vyrába sa z kurkumy, kardamónu, chilli, zázvoru a rastlinného mlieka. Obidva drinky sa podávajú teplé.