Smiech vylieči bolesť i depresiu

Úsmev na tvári spojený s očarujúcimi pocitmi šťastia. Smiech. Patrí k všeliekom, ktoré bojujú proti stresu, nespavosti, ale aj zlým sociálnym vzťahom.

20.01.2019 08:00
žena, dieťa, smiech, syn, zábava, rodičia Foto:
Radosť a smiech sú skvelým liekom.
debata

Každý deň v strese? Minulosť

Stres náš každodenný. V primeraných dávkach je pre organizmus nevyhnutný, pretože pripravuje telo na dve základné reakcie. Prvou je útok, druhou únik. V prípade, ak sa dokážeme postaviť ťažším životným situáciám, vyplaví sa do nášho tela hormón adrenalín a pripraví nás na boj.

Ak nás stres ohrozuje, zvolíme si radšej ústup z bojiska. V nízkych dávkach pôsobí na telo ako liek. Pokiaľ sa však prehupne do chronickej formy, nastávajú problémy. S dlhodobým stresom sa spája vyšší výskyt depresií, úzkosti, nervozity, podráždenosti, nespavosti, ale aj bolestí chrbta, hlavy a svalov.

Zatočme so stresom

Smiech dokáže už v nízkych dávkach zmierňovať pocity spojené s nahromadeným stresom. Ak sa smejeme, zapájame do tohto „procesu“ viaceré svalové skupiny, vrátane bránice a svalov tváre. Zo stresu stuhnuté a napäté svalové vlákna sa uvoľňujú a miznú aj subjektívne pocity nepohody a napätia. Veselá nálada tiež spomaľuje vyplavovanie stresového hormónu kortizolu do krvi a zvyšuje uvoľňovanie hormónov šťastia, endorfínov, podobne ako je tomu pri športe. Endorfíny majú schopnosť tlmiť fyzickú bolesť. Kedykoľvek sa zasmejeme, ľudský organizmus dostáva signál na otupenie bolesti.

Dva hormóny pohody

Zvýšená hladina endorfínov sa spája aj s uvoľňovaním iných hormónov, a to serotonínu a dopamínu. Serotonín, nazývaný hormón dobrej nálady, ovplyvňuje náladu, spánok, emócie, ale dokonca i chuť do jedla. Ak v tele klesnú jeho hladiny pod normu, začíname prežívať stres, úzkosť a rôzne psychosomatické ťažkosti.

Nízke hodnoty dopamínu sa prejavujú takzvaným Parkinsonovým syndrómom, teda trasením, spomalenými pohybmi a stuhnutosťou svalov. Tento hormón sa podpisuje pod príjemné pocity a tiež sa zapája do procesu odmeňovania, a to najmä vtedy, ak je príjemných zážitkov primálo.

Američania sa „vysmievajú“ rakovine

Smiech ma blahodarný vplyv aj na posilňovanie imunity. Udržiava našu obranyschopnosť v dobrej kondícii, pričom zároveň stimuluje krvný obeh. Zásobenie tela krvou znamená rýchlejšie okysličovanie telesných orgánov. Málokto by tomu veril, ale schopnosti prejaviť pocity radosti a veselosti, využívajú niektorí Američania aj pri liečbe rakoviny. Terapia smiechom sa zameriava na potlačenie bolesti a zlepšenie nálady. A by toho nebolo málo, smiech v konečnom dôsledku spája ľudí, odstraňuje konflikty a navodzuje pocity bezpečia a istoty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #liečba #Telo #stres #smiech

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...