Nočné prejedanie sa? Cesta k diabetu a obezite

Dobýjanie sa do chladničky, nekontrolovateľné chute a následné pocity viny. Všetko to má spoločného menovateľa v podobe nočného syndrómu prejedania, známeho tiež pod anglickým názvom Night eating sydrom.

19.01.2019 14:15
prázdna chladnička Foto:
Ťahá vás to do chladničky vo večerných či nočných hodinách? Možno máte problém.
debata

Vskutku nepríjemná choroba

Nočný syndróm prejedania v sebe spája poruchy spánku a prejedania. Pacient pri ňom trpí rannou anorexiou, nechuťou do jedla, večernou hyperfagiou (prejedaním sa), nočnou konzumáciou potravy a nespavosťou.

„Z diagnostického hľadiska k určeniu choroby patrí, že pacient prijíma viac než 25 % potravy až po večeri, má minimálne dve epizódy nočného jedenia. Pacient si uvedujeme nočné prejedanie a dokáže si naň spomenúť,“ vysvetľuje pre portál internimedicina.cz MUDr. Pavel Dohnal z Centra pre poruchy spánku z Českých Budějovíc.

Najčastejšími príznakmi nočného syndrómu prejedania sú strata chuti do jedla počas rána, výrazné nutkanie k jedlu po večeri pred zaspaním i počas noci, nespavosť minimálne štyrikrát do týždňa. Zahŕňame sem aj presvedčenie, že zaspať a pokračovať v spánku je možné len po najedení sa.

K večeru sa zhoršuje depresívna nálada. Toto ochorenie sa tiež spája s pocitom viny, hanby. Pokiaľ pacient zažíva najmenej tri z vyššie uvedených príznakov a tie trvajú dlhšie, ako tri mesiace jedná sa o nočný syndróm prejedania.

Trápi rovnako ženy i mužov

Táto choroba postihuje rovnako ženy i mužov, nie je dominantná u žiadnej rasy. Spája sa so zneužívaním návykových látok. Najčastejšími následkami syndrómu je vznik obezity, diabetu a depresií. Nočný syndróm prejedania sa vyskytuje u poldruha percenta celkovej populácie.

Ak sa však zameriame na obéznych ľudí, u nich sa objavuje od šiestich do štrnástich percent, diabetici trpia syndrómom v rozmedzí 4 – 10 %. Vo všeobecnosti platí, že spomínaný syndróm vyvoláva celý rad ďalších problémov. Spája sa tiež s únavovým syndrómom, úzkosťou, rôznymi poruchami spánku, či príjmu potravy a môže vyvrcholiť do diabetu a obezity.

Liečba nie je jednoduchá

Lekári zistili, že pri nočnom syndróme prejedania dochádza k zníženiu hladín hormónov leptínu a melatonínu. Tým sa zhorší kvalita spánku a zvyšuje sa pocit hladu počas spánku. Zmeny hladín glukózy (krvný cukor), inzulínu a grelínu nastávajú až potom, ako sa jedinec v noci preje.

Odborníci spomínaný syndróm tiež vysvetľujú ako jav, ktorý je v prvých fázach spojený s nespavosťou a v nasledovnej druhej fáze s prejedaním sa. Medzi základné liečebné metódy patrí podporná psychologická terapia, zmeny v stravovacích návykoch, dodržiavanie spánkovej hygieny a fyzickej aktivity. V prípade neúspechu je potrebné vyhľadať vhodnú pomoc u psychiatra, ktorý na potlačenie syndrómu nasadí vhodné lieky v podobe antidepresív.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc #jedlo #chladnička #prejedanie sa #syndróm

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...