Stres je veľký nepriateľ zubov, môžu aj vypadať

Herečka Demi Moore v šou Jimmyho Fallona dávnejšie porozprávala celý príbeh o tom, ako prišla o svoje predné zuby s korunkami.

18.01.2019 12:00
škrípanie zubami, škrípanie zubov, stres Foto:
S pacientom, ktorý v noci škrípe zubami, má zubár oveľa viac práce.
debata

Vraj jej vypadali v čase, keď bola pod obrovským tlakom. „Zuby sa jednoducho uvoľnili, zubár ich nemohol zachrániť,“ uviedla.

Môžu zuby vypadať kvôli stresu?

Nie je to priamo stres, ktorý zaútočí na zubný materiál, skôr následok takýchto situácií – zuby môžu vypadať, zničiť sa. Stres totiž oslabuje imunitný systém, v takom prípade majú škodlivé baktérie v ústach vynikajúce podmienky na svoju existenciu a množenie, čo môže viesť k problémom so zubami a ďasnami. Výsledkom môže byť nielen zubný kaz, ale aj paradentóza, viesť to môže až k strate zubov.

Škrípem, škrípeš, škrípeme

Ak sme strese, často máme tendenciu mnohé veci „prekusnúť“, ako sa hovorí. Následkom môže byť nočné škrípanie zubov. Takíto „škrípači“ častokrát spozorujú až ráno, že si v noci celý čas „leštili“ zuby. Niektorí cítia napätie, iní až bolesť žuvacích svalov, ktorá tiahne až k spánkom. Zatínanie zubov, rovnako ako škrípanie, spadá v medicíne pod pojem „bruxizmus“. Zatínanie a škrípanie počas dňa sa pritom od nočného líšia. Práve noční „škrípači“ o svojom utrpení mnohokrát ani netušia. Dôsledky sú však nezvratné.

Dlaha proti škrípaniu

Záťaž pre chrup je totiž pri škrípaní zubov oveľa vyššia ako pri žuvaní. Kto škrípe alebo zatína zubami, šmirgľuje svoje zuby a vyhladzuje žuvacie plochy. Tvrdé tkanivo sa navždy stráca, zuby prichádzajú o svoj pôvodný tvar aj oporu. Niektorí extrémni škrípači si doslova rozhryzú zub, pretože ten sa v dôsledku škrípania rozdrví. Škrípaním sú zuby navyše citlivejšie na bolesť, chlad a teplo spôsobujú ostrú bolesť. Minimalizovať občasné škrípanie pomáhajú meditácie, joga, autogénny tréning, hlavne pred spaním. Ak však patríte k ľuďom, ktorí pravidelne a extrémne škrípu, pomôže už len špeciálna dlaha „na mieru“. Chráni zuby pred ďalším opotrebením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #imunitný systém #stres #zubný kaz #chrup #bruxizmus

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....