Kúsok zdravia na stole
Konzumácia sladkovodných rýb patrí jednoznačne k zdravému spôsobu stravovania. Ryby z našich rybníkov sa chvália pozitívnym účinkom na ľudský organizmus. Medzi najcennejšie vlastnosti patrí obsah kvalitných a ľahko stráviteľných bielkovín, ktoré sú zložené z esenciálnych aminokyselín. Tieto látky si náš organizmus nevie vytvoriť sám, a preto je potrebné ich pravidelne dopĺňať do nášho jedálnička. V tomto druhu mäsa sa nachádzajú nakope všetky druhy esenciálnych aminokyselín. Je ich dokonca toľko, že sa svojím množstvom môžu pokojne porovnávať s množstvom proteínom u teplokrvných zvierat. Zo spomínaných aminokyselín dominuje predovšetkým leucín a lyzín, teda tých látok, ktoré oceňujú najmä športovci pri ochrane a budovaní svalovej hmoty. Kapor je ľahko stráviteľný z jednoduchého dôvodu. Podieľa sa na tom predovšetkým jemná štruktúra mäsa. Na rozdiel od svaloviny z teplokrvných zvierat obsahuje jeho mäso krátke svalové vlákna a malé množstvo nestráviteľného väziva.
Vzácne tuky potešia srdce
Mäso zo sladkovodných rýb je rovnako skvelým zdrojom kvalitných tukov, ktoré obsahujú vysoký podiel omega-3-mastných kyselín, ktoré pôsobia preventívne proti ochoreniam kardiovaskulárneho systému. Ovplyvňujú pozitívne hladinu cholesterolu v krvi a pri dlhodobej konzumácii pomáhajú zlepšovať aj mentálne funkcie a rozjasňujú náladu. Omega-3-mastné kyseliny rovnako priaznivo ovplyvňujú zrážanlivosť krvi, pomáhajú tiež pri predchádzaní rôznych cievnych ochorení. Aj z tohto dôvodu sa odporúča zaradiť rybu, sladkovodnú aj morskú, do jedálneho lístka aspoň trikrát do týždňa.
Vitamínová bomba a fosfor na kosti
Obsah kvalitného tuku v kaprovi sa môže líšiť. Pohybuje sa od dvoch až do desiatich percent. Táto skutočnosť je pritom závislá od viacerých faktorov, a to veku ryby, či obdobia, v ktorom sa loví. Z hľadiska obsahu tuku sa kapor zaraďuje medzi stredne tučné ryby. Z tohto druhu tuku však netreba mať žiadne obavy, spomínané mastné kyseliny sa neukladajú do tukových zásob v tele, ale majú už vyššie spomínané pozitívne účinky. Netreba zabúdať, že kapor obsahuje, ako každá ryba, vysoké podiely vitamínu D, ktorý v kombinácii s vápnikom spevňuje kosti, udržuje zdravý chrup a mentálnu vitalitu človeka. Okrem spomínaného vitamínu sa pýši obsahom viacerých vitamínov radu B. Z minerálnych látok sú bohato zastúpené fosfor a draslík. Hodnoty sodíka, ktorý môže zvyšovať krvný tlak sú v tomto prípade nízke.