Chudnúť neznamená hladovať! S novým rokom to skúste inak

Už ste to skúšali toľkokrát... Zhadzovanie kilogramov s novým rokom a predsavzatia o zdravej strave či pravidelnom športe.

10.01.2019 07:00
diéta, zelenina, ovocie, zdravá výživa Foto:
Chudnite zdravo!
debata

Na týchto odhodlaniach nie je nič zlé, ale ruku na srdce… Po akom čase to tento raz „zabalíte“? Ak sa vyberiete od začiatku zlým smerom, vaša cesta za zmenou sa nevydarí. Ako na ňu tento raz? Skúste tieto tri kroky:

Obmedzte sacharidy

Nie je žiadnou novinkou, že chudnutie začína už na tanieri, preto treba dávať veľký pozor, čo si naň naberáme. Ako prvé by sme mali z nášho jedálneho lístka vylúčiť sacharidy. Ak neviete odolať chuti na sladké, pravdepodobne nebude pre vás zo začiatku jednoduché zbaviť sa tohto zvyku, ale uvedomte si, že aj to prispelo k vašej nadváhe. Pri snahe o redukciu hmotnosti taktiež pomôže, ak z jedálnička vylúčite cestoviny či biele pečivo, prípadne ich vymeníte za zdravšiu, proteínovú verziu. Sladené nápoje nahraďte čistou vodou, do ktorej si prípadne môžete pridať plátok čerstvého citróna alebo mäty. Pri zmene stravovania budú pre vás pravdepodobne najťažšie prvé dni. Uvidíte však, že keď vydržíte, telo sa vám odmení. Zároveň platí, že ak z jedálneho lístka niečo uberieme, iné by sme mali pridať. V tomto prípade by to mali byť bielkoviny. Prečo?

Pridajte bielkoviny

Výživová špecialistka Martina Dvořáková. Foto: KetoDiet
Martina Dvořáková Výživová špecialistka Martina Dvořáková.

Bielkoviny sú potrebné nielen pre rast svalov či imunitu, ale i pre rýchlejšiu premenu látok. Naše telo si tieto látky vytvoriť samo nevie, preto ich musíme prijímať vo forme potravy. Zaraďte na stôl viac tvarohu, rýb, mäsa, vajec a najmä zeleniny. "Keď znížime prísun sacharidov a zvýšime príjem bielkovín, zmení a hlavne zrýchli sa aj náš metabolizmus. Telo sa približne po troch dňoch takéhoto stravovania dostane do stavu ketózy, čo v praxi znamená, že energiu začne čerpať z uložených tukov,“ hovorí Martina Dvořáková, výživová poradkyňa na ketodiétu. V kombinácii s pravidelným pohybom a dostatočným pitným režimom začne telo spaľovať vlastné tuky a vy budete chudnúť.

Nehladujte

Úprava stravy či zdravý jedálniček neznamená hladovanie či nedostatočný prísun energie. Diéta nemusí znamenať ani nekonečné odriekanie či počítanie kalórií. Niekedy stačí jednoduchá úprava stravovacích návykov a kilá pôjdu dolu. "Základným predpokladom štíhlej postavy je zdravá, vyvážená strava. Ak túžite po trvalej zmene, jedzte predovšetkým pravidelne a pite dostatočné množstvo tekutín, aby vaše telo nezadržiavalo vodu a vyplavovalo von všetky toxíny,“ vysvetľuje Martina Dvořáková. Neviete si predstaviť deň bez výdatnej polievky? To ani nemusíte. "Uvarte si najznámejšiu taliansku zeleninovú minestrone. Porcia plná bielkovín a vitamínov dodá telu energiu a dokonale zasýti,“ radí špecialistka Dvořáková. S prípravou si nemusíte lámať hlavu, je naozaj jednoduchá a nezaberie veľa času.

Proteínová polievka minestrone:

Potrebujeme:

  • 1 cibuľu
  • 1/2 cukety
  • 1/4 kelu
  • 2 paradajky
  • 2 stonkové zelery
  • 2 paradajkové polievky KetoDiet
  • 50 g slaniny
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • podľa potreby repkový olej
  • podľa chuti bazalku a oregano
  • podľa chuti soľ a korenie
  • 800 ml vody

Ako na to?

  • V rozpálenom hrnci orestujte na kocky nakrájanú slaninu a hneď ako sa trochu opečie, zasypte ju pokrájanú cibuľkou. Keď je cibuľa sklovitá, pridajte pokrájanú cuketu, zeler a paradajky a restujte cca 5 – 7 minút.
  • Medzitým si vo vedľajšom hrnci alebo miske pripravte proteínové polievky podľa návodu, len prilejte viac vody.
  • K orestovanej zelenine potom pridajte na pásiky pokrájaný kel, vypnite plameň a všetko zalejte paradajkovou polievkou. Dochuťte soľou, korením, oreganom a bazalkou, dôkladne premiešajte a môžete podávať. Jednotlivé porcie potom posypte parmezánom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chudnutie #zdravá strava #bielkovinová diéta

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...