Vyskúšajte super rýchly DETOX po sviatkoch

Vyprážaná ryba, kapustnica a koláče. Chce to chvíľku oddychu. Telo, a najmä žalúdok, potrebujú krátku a účinnú očistu.

06.01.2019 14:00
kokos, kokosový olej, relax, zdravie Foto:
debata

Žiadna lekáreň, postačí chladnička

Viaceré výskumy ukazujú, že čoraz viac, najmä starších ľudí, má problémy so zažívaním. Tieto ťažkosti sa stupňujú najmä v čase Vianoc a osláv príchodu Nového roku. Pod tieto tráviace ochorenia sa môže podpísať aj rastúci počet zlých baktérií. Odborníci tvrdia, že v ľudskom tráviacom trakte sa bežne vyskytujú dobré aj zlé baktérie. Ak sa však zvýši počet druhých menovaných, nastáva problém. Našťastie však existuje spôsob, ako si očistiť trávenie.

Netreba pritom chodiť do lekárne, ani vyhľadávať netradičné recepty na internete. Poslúžia potraviny, ktoré máme doma. K základným „detox“ potravinám patria pomaranče. Tie pomáhajú ochladzovať a hydratovať organizmus, pričom zároveň čistia žalúdok. Obsah vlákniny sa postará aj o očistenie hrubého čreva a má vplyv vyprázdňovanie. Pomaranče tiež pomáhajú rýchlejšie tráviť skonzumovanú potravu, bojujú proti choroboplodným zárodkom, zlepšujú imunitu a pripravujú organizmus na boj s rôznymi chorobami.

Kokos upokojí rozbúrený žalúdok

Kúpili ste si kokosový orech, aby zdobil vianočný stôl? Je čas ho použiť. Kokosové orechy, voda či mlieko z nich pôsobia osviežujúco a majú ešte jednu skvelú vlastnosť, zabíjajú baktérie v tráviacom trakte. Na detoxikáciu žalúdka sa používa aj za studená lisovaný olej. Obsahuje mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, napríklad kyselinu laurovú. Spomínaná látka má antifungálny účinok, to znamená, že pomáha bojovať proti plesniam a hubám.

Ak máte v mrazničke uskladnené jahody z leta, je vhodné ich tiež použiť na rýchle očistenie žalúdka a čriev. Podľa viacerých štúdií sú považované za najúčinnejšie antioxidanty spomedzi ovocia. Vzhľadom na vysoký obsah týchto účinných látok pomáhajú organizmu bojovať s vírusmi, baktériami v žalúdku, ale aj srôznymi toxínmi, ktoré môžu upchávať cievy a spôsobovať rakovinu. Jahody sa môžu pochváliť upokojujúcim účinkom na žalúdok.

Zaútočte cesnakom a semenami rastlín

V prípade, že ste si počas vianočných sviatkov pomohli v kuchyni cesnakom, neodkladajte ho bokom. Ide o bylinu, ktorá žalúdok a črevá detoxikuje priam rýchlosťou svetla. Okrem antibakteriálnych účinkov sa vyznačuje aj silným vplyvom na ničenie parazitov. Do jedálnička by mali patriť aj ľanové či chia semienka, obzvlášť však v čase problémov s trávením. Nechajte ich niekoľko minút postáť vo vode, a potom si ich vychutnajte ochutené medom, alebo ich pridajte do pudingu. Používaním spomínaných semien sa z tela vyplavujú toxíny, ktoré spôsobujú zápchu a problémy so žalúdkom. Vďaka bohatému obsahu omega-3-mastných kyselín sa tiež postarajú o posilnenie imunitného systému, ktorý je najmä v zimnom období vystavovaný rôznym ťažkým skúškam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #kokos #detox #prejedanie sa #koláče #pomaranče

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...