Čo tak dopriať si vápnik trochu inak?

Mlieko, jogurty či syry. Pri vyslovení týchto potravín nám isto zíde na um, že ide o skvelý zdroj vápnika. Túto vzácnu minerálnu látku však dokážeme získať aj z iných zdrojov, čo poteší najmä vegánov a vegetariánov.

01.01.2019 17:00
mak, makovica Foto:
Sto gramov maku pre nás predstavuje odporúčanú dennú dávku vápnika.
debata

Bez kalcia ani na krok

Vápnik má v ľudskom organizme nezastupiteľnú úlohu. Telo si nedokáže tento druh mikroživiny vytvoriť samé, a preto je odkázané na jeho dopĺňanie z potravy. Zabezpečuje správne fungovanie svalov, ovplyvňuje kvalitu zubov i kostí a dokonca sa stará o správnu zrážanlivosť krvi a optimálnu činnosť nervového systému. Rovnako je nevyhnutný pre tvorbu viacerých telesných hormónov a ženy na ňom oceňujú schopnosť udržiavať zdravé a krásne vlasy. Pri nedostatočnom príjme tejto minerálnej látky nás môžu vytrápiť viaceré zdravotné hrozby a najväčšou z nich je rednutie kostí známe pod odborným názvom osteoporóza. Pred tým, než siahneme po možno aj trošku zbytočných doplnkoch výživy, skúsme sa pozrieť, čo nám na doplnenie vápnika ponúka náš domov.

Koľko je málo a koľko už priveľa?

Podľa internetového portálu zdravopédia.sk je odporúčaná denná dávka vápnika pre ženy do 50 rokov približne 1000 mg, pre dámy nad spomínanú vekovú hranicu sa príjem uvedenej minerálnej látky odporúča zvýšiť o ďalších dvesto miligramov denne. Ak patríte k seniorom, potreba vápnika v tele sa zvyšuje na úroveň 1500 mg. Samozrejme, s vápnikom to netreba preháňať, nadbytočné hodnoty, teda nad 2500 mg môžu ohrozovať zdravie, a to najmä v podobe porúch vstrebávania iných dôležitých látok, akými sú zinok, železo a horčík. Vysoké dávky tejto mikroživiny môžu tiež spôsobiť obličkové kamene a vápenatenie mäkkých tkanív srdca, ciev a pankreasu. Naopak, nedostatok vápnika sa prejavuje lámavosťou nechtov, vznikom ekzémov, búšením srdca, vysokým tlakom, bolesťami kĺbov a svalov, tiež nespavosťou, nervozitou a poruchami pamäti.

Kalcium z rastlinných zdrojov, „no problem“

Pokiaľ opomenieme mliečne výrobky a mäso, ako jeden zo základných zdrojov vápnika, do úvahy prichádza celá škála ovocia a zeleniny, ktoré nás touto živinou hravo zásobia. Medzi skvelé zdroje vápnika patria jednoznačne kivi a pomaranče. Sto gramov kivi obsahuje približne 34 mg vápnika a rovnaká gramáž pomarančov sa chváli až 44 mg. Pre porovnanie, hovädzie mäso má na sto gramov od 3 – 15 mg, plnotučné mlieko cca 125 mg a vaječný bielok približne 5 – 11 mg vápnika. Kivi a pomaranče prinášajú okrem dostatočného množstva spomínaného minerálu aj vysoký obsah vitamínu C, ktorý je najmä v zimných mesiacoch potrebný na udržanie zdravého imunitného systému.

S vápnikom pomôže aj komora

Ak nemáte po ruke čerstvé ovocie, možno sa kde-tu, napríklad v komore, nájde za hrsť sušených sliviek alebo marhúľ. Šálka sušených sliviek sa pýši až 75 mg vápnika a podobne sú na tom marhule, na sto gramov majú 72 mg kalcia. Spomínané druhy sušeného ovocia sa môžu pochváliť aj vysokým obsahom vlákniny, ktorá pomáha udržiavať správnu činnosť čriev, pravidelné vyprázdňovanie a zabezpečuje tiež celkovú detoxikáciu organizmu. Medzi ďalšie zdroje vápnika zaraďujeme celozrnný chlieb, ryžu, hrach, šošovicu, fazuľu a sóju.

Mak kraľuje všetkým

Spomedzi všetkých rastlinných zdrojov vápnika existuje jeden, ktorému sa zďaleka nevyrovnajú nielen jeho rastlinné „kolegyne“, ale ani produkty vyrobené z mlieka. Mak siaty sa pýši až 1400 mg vápnika na sto gramov suroviny, čo pre mnohých z nás pokrýva odporúčanú dennú dávku. Z maku je možné pripraviť si aj skvelé makové mlieko. Pomletý mak stačí zmiešať s vodou v pomere napríklad 1:5 a nechať lúhovať počas noci. Nasledujúci deň je potrebné zmes dôkladne rozmixovať a precediť cez riedke sito. Takto pripravený lahodný makový nápoj môžeme ochutiť cukrom, medom, sladidlom alebo ho použiť spolu s kakaom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #mliečne výrobky #vápnik #mak #pomaranč

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...