Predsavzatia Slovákov? Chceme chudnúť a menej sa stresovať

Novoročné predsavzatia si už niekedy dali tri štvrtiny Slovákov a takmer polovica považuje predsavzatia za dôležité.

01.01.2019 15:00
strava, chudnutie, obezita, diéta Foto:
A hurá na chudnutie!
debata

Štyridsaťtri percent Slovákov si ich plánuje dať aj na rok 2019. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti STEM/MARK, ktorý uskutočnila v prvej polovici decembra pre sieť výživových poradní Naturhouse na vzorke 504 internetových používateľov vo veku 15 až 59 rokov.

Predsavzatia sa najčastejšie týkajú zdravého životného štýlu. V roku 2019 chcú Slováci a Slovenky najčastejšie schudnúť (43,8 percenta), zdravšie sa stravovať (37,8 percenta), menej sa stresovať (31,8 percenta) a viac športovať. Tiež chcú zarobiť viac peňazí, prestať fajčiť či viac odpočívať. U mužov dominovalo najmä predsavzatie prestať fajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu či viac sa venovať rodine (29,2 percenta). Ženy by chceli schudnúť (62,8 percenta), menej sa stresovať (47 percent) a dodržiavať pitný režim (31,1 percenta). Respondenti v produktívnom veku napríklad odpovedali, že by chceli vylepšiť rovnováhu medzi prácou a voľným časom a viac sa venovať rodine. Mladí Slováci a Slovenky si za predsavzatie najčastejšie určili nájsť si partnera (22,3 percenta), viac športovať (53,2 percenta) a viac spať (26,6 percenta).

Svoje predsavzatia však podľa prieskumu až 51,8 percenta respondentov nedodrží. Štvrtine opýtaných sa pritom podarí predsavzatia dodržať len pár dní. V oboch prípadoch sa takto vyjadrovali častejšie ženy. „Novoročné predsavzatia väčšinou nevychádzajú, pretože ich ľudia neberú vážne. Nemajú tiež silnú motiváciu a dávajú si nereálne ciele, ako napríklad ‚schudnem 10 kilogramov za mesiac‘,“ vysvetlila hlavná nutričná poradkyňa Naturhouse Zuzana Bohátová. Podľa nej môžu s motiváciou pomôcť napríklad rodina a priatelia alebo odborník.

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #predsavzatia

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....