Hygge návody, ktoré zútulnia domov

Čím je za oknami viac chladno, tým viac sa v interiéri uplatní fenomén hygge. Severania dobre vychytali metódy, ako si aj v mrazoch spraviť útulné teplo domova.

30.12.2018 08:00
čaj Foto:
Čaj telo zahreje a spraví príjemnú pohodu.
debata

Sviečky

Dáni žijú v krajine, kde je zima na dennom poriadku a prekonať tento stav im vo veľkej miere pomáhajú sviece. Čím viac, tým to bude viac o pohode. Len si to predstavte. Prídete domov, zapálite sviečky, to je úplne iná atmosféra večera, ako keď si zasvietite LED osvetlenie. Najlepšie sú sviečky bez parafínu. Vhodný je stearín alebo prírodné vosky. Napríklad sviece z včelieho vosku aj krásne voňajú. Skúste si s nimi zapáliť nielen plameň, ale aj pravé hygge.

Teplé papuče

A tu sa dostávame k tomu, že nie sú papuče, ako papuče. Tie klasické si nechajte na leto a v zime môžete používať papuče, ktoré vyzerajú ako veľké huňaté ponožky. Práve nohy v teple je základ hygge. Nikde sa nebudete cítiť príjemne, ak budete cítiť od nôh chlad. Takže šup si nazuť niečo teplé.

Horúce a voňavé

Dáni používajú počas zimy na podčiarknutie atmosféry hygge mnoho teplých nápojov vyšľachtených priamo pre dlhé večery zimy a tmy. Od zázvorových limonád, cez škoricové nápoje a sladené čaje. No ide to aj na slovenský spôsob. Zázvorový alebo šípkový, prípadne bylinný čaj nielenže zahrejú, ale telo aj ozdravia a spravia príjemnú pohodu.

Deka musí byť

Bez deky to v zime nejde. A teraz si predstavte tú kombináciu. Nohy v teple, šálka voňavého čaju v ruke a zabalíte sa pri tom do deky. Nič viac nepotrebujete. Nechýba vám Karibik, ani luxusný hotel, je to presne ten stav, kedy ste radi, že ste doma a cítite sa príjemne. Môžete počúvať hudbu, čítať knihu alebo si pozrieť dobrý severský film a atmosféra hygge bude dokonalá. Ak pri tom všetkom máte ešte koho chytiť za ruku, zima sa stane rozhodne vašim „najútulnejším“ ročným obdobím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domov #sviečky #deka #papuče #hygge #teplo v dome

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...