Nahota nás robí šťastnejšími. Prečítajte si prečo

Výskumníci z britskej University of London urobili nevšedný výskum na naháčoch. Potvrdzuje, že holé telá prispievajú k psychickej pohode.

30.12.2018 16:00
spánok - nahota - nahá žena v posteli Foto:
Ak počas noci spíme nahí, telo sa rýchlejšie dostáva do pokojného režimu.
debata

Hurá na nuda pláž?

Odborníci vykonali prieskum na vzorke 849 ľudí, pričom sa počas výskumu porovnával čas strávený vonku bez akéhokoľvek oblečenia a chvíle s oblečením. Prvé výsledky zvláštneho experimentu potvrdili, že ľudia tráviaci čas nahí pôsobili sebavedomejšie a šťastnejšie, než tí, ktorí boli naobliekaní od hlavy až po päty, hoci aj v značkovom oblečení. Vedcov výskum inšpiroval natoľko, že v ňom pokračovali a respondentov sa začali pýtať na pocity pred a po tom, ako strávili nejaký ten čas na nudistickej pláži. Ako uvádza pre portál menshealth.com doktor Keon West, Ph.D., chvíle strávené na nuda pláži sa priamoúmerne rovnali psychickej pohode všetkých zúčastnených respondentov.

Viac nahoty, menej komplexov

Duševná vyrovnanosť opýtaných sa týkala najmä zlepšenia pozitívneho obrazu o vlastnom tele. Ľudia, ktorí sa častejšie obnažovali, reálnejšie prijímali vlastný zovňajšok a prestali mať zbytočné a často skreslené predstavy o dokonalosti tiel iných naháčov. Jednoducho povedané, zistili, že nahé telá majú svoje chyby, nedokonalosti, nejaký ten tuk navyše, na rozdiel od dokonalých tiel, ktoré vidia na sociálnych sieťach alebo v časopisoch. Podľa niektorých z účastníkov vidieť normálne telá a nie tie dokonalé im pomohlo zmierniť pocity neistoty, ktoré cítili zo svojho vlastného vzhľadu.

Žiadna odchýlka, skôr životný štýl

Odhaľovanie sa na nudistických plážach je podľa výskumníkov otázkou životného štýlu. Ľudia sa bez oblečenia cítia o niečo slobodnejší, šťastnejší a prirodzenejší. O odchýlku od bežného správania ide v tých prípadoch, ak nahotu prezentujeme na miestach, kde nemá čo robiť. Nahé telá sú, ako tvrdia psychológovia, tiež akousi bránou k väčšej otvorenosti. V čase odhalenia svojho zovňajšku dávame dole nielen svoje oblečenie, ale aj rôzne „sociálne masky“, ktorými sa snažíme vyzerať pred spoločnosťou o čosi lepšie. Na druhej strane sa nahota spája s odvahou a túžbou, aby nás iní videli reálne a autenticky.

Zlepšuje spánok a sex drive

Nahota tiež prispieva k lepšiemu spánku, sexuálnej žiadostivosti a tiež k znižovaniu stresu. Ak počas noci spíme nahí, telo sa rýchlejšie dostáva do pokojného režimu, počas ktorého ho neruší žiaden kúsok oblečenia. V organizme dochádza k prirodzenému poklesu stresových hormónov, najmä kortizolu, čo sa prejavuje pocitmi šťastia a uvoľnenia. Na svoje si príde aj pokožka. Lepšie dýcha a zbytočne sa nepotí. Nahota počas spánku sa tiež odráža v kvalitnejšom sexuálnom živote. Pokiaľ nahí partneri v noci cítia svoje telá, buduje sa u nich väčší pocit intimity a vzájomnej blízkosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nahota #intimity #stres #spánok #šťastie #sebavedomie #nudapláž #psychická pohoda

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...