Vedci poburujú vegetariánov, vraj sú nešťastní

So šokujúcim výskumom o vplyve nedostatku mäsa na ľudský organizmus prišla skupina amerických vedcov a vyvolala tak zmiešané pocity u väčšiny ľudí, ktorí si bez mäsitého pokrmu hravo vedia predstaviť život.

16.12.2018 17:00
potraviny, zelenina, Foto:
Vegetarián ako i „mäsožravec“ je ovplyvnený nielen príjmom výživných látok, ale tiež životných stresom.
debata (15)

S mäsom je vraj veselo

O vegetariánoch totiž podľa „zaručeného“ prieskumu tvrdia, že sú viac mrzutí, než mäsožravci. Výskumníci z College William a Mary vo Virgínii požiadali skupinu štyroch stoviek vegetariánov, ľudí ktorí jedia mäso a tiež flexitariánov (vegetariáni s občasnou konzumáciou mäsa, napríklad rýb), aby si zaznamenávali svoje pocity v priebehu dvoch týždňov. Štúdia na tejto malej vzorke respondentov zistila, že vegetariáni sú vo všeobecnosti viac mrzutejší ako tí, ktorí si pochutnávajú na mäse. Zo spomínaných troch skupín vykazovali vegetariáni najviac negatívnych pocitov.

Vedci zachádzajú do extrému

Výskum sa tiež objavil v americkom časopise Ekológia potravín a výživy a zachádza vo svojich tvrdeniach ešte k tvrdšiemu záveru. Vegetariáni majú podľa neho menšie sebavedomie a vidia v živote menej radosti a významu. V spomínanej štúdii sa hodnotilo aj skóre sebaúcty, pričom nižšie číslo znamenalo horšie hodnoty, vyššie lepšie. Vegetariáni získali hodnotu 4,62, ľudia obľubujúci mäso 5,33. Vegetariáni mali byť podľa týchto záverov tiež viac depresívnejší a nespokojní so životom. Podľa Dr. Johna Nezleka je dôvodom uvedených negatívnych pocitov vylučovanie členov menšín z väčšinovej spoločnosti. Vegetariáni by sa podľa neho mohli zaradiť k menšinovej populácii. „Niekedy nechcene a niekedy úmyselne môžu byť vegetariáni vylučovaní zo spoločnosti alebo sa môžu cítiť divne a odlišne. Tieto pocity sú typické pre členov sociálnych menšín,“ vysvetľuje Dr. Nezlek pre portál ladbible.com.

Vegetariáni sa búria, považujú sa za šťastných

Americká Vegetariánska spoločnosť spochybnila spomínané zistenia. Ako sa domnieva, vegetariánstvo v skutočnosti prináša veľa pozitívnych emócií. Vegetariánske stravovanie vypovedá o hodnotách ľudí, o ich nadšení a pozitívnom vnímaní života. Proti zvláštnemu výskumu hovoria aj viaceré logické súvislosti. Ľudia, ktorí boli dopytovaní na vlastné pocity, či už jedia mäso alebo nie, mali popisovať emócie, ktoré prežívajú počas dvoch týždňov, bez ohľadu na to, čo v skutočnosti tieto pocity vyvoláva. Tak vegetarián ako i „mäsožravec“ je ovplyvnený nielen príjmom výživných látok, ale tiež životných stresom z práce, súkromia, problémami s financiami, citovým životom, inými druhmi záťaže, či zdravotným stavom. Spomínaný výskum sa možno aj vďaka opomenutiu týchto faktov dostane skôr do šuplíka, než do serióznej vedeckej rozpravy.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #radosť #šťastie #menšina #sebavedomie #odlišnosť #vegetariánstvo

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...