Hlina v jedle zbavuje tukov! V jedálničku ju má aj Elle Macpherson

Dať si počas večere ako prílohu určitý druh hliny možno pomáha pri prevencii obezity. Hlina z organizmu vyplavuje tuk, tvrdí nová štúdia, o ktorej informoval britský server Mail Online.

17.12.2018 17:00
Elle Macpherson Foto: ,
Modelka Elle Macpherson.
debata (6)

Austrálski vedci zistili, že obézne myši, ktoré jedli určitý druh hliny, zhodili viac ako tie, ktoré užívali lieky na chudnutie. Odporúčanie konzumovať hlinu nie je nové. Už starí Gréci sa pozerali na zem pod svojimi nohami a usúdili, že to vyzerá ako niečo na jedenie.

Celebrity ako Shailene Woodley a Elle MacPherson vrátili tento nepravdepodobný stravovací trend späť – jedia hlinu kvôli detoxu. Neobvyklý zvrat udalostí predstavuje nový vedecký výskum, ktorý tvrdí, že na tom niečo bude. Ide totiž o neočakávaný spôsob boja s obezitou.

Väčšina najradikálnejších diét a očisťovaní organizmu sú skutočne šialené: detoxikácia kapustou a sójovou omáčkou a „liečba“ terpentýnovým olejom sú nebezpečné a môžu byť dokonca smrteľné. Ale keď si do jedla pridáte hlinu, môže to byť, viac ako čokoľvek iné, skutočne prospešné.

Táto prax – zvaná geofagia – sa najčastejšie uplatňuje medzi tehotnými ženami a samozrejme deťmi. Starogrécky lekár Hippocrates hlinu predpisoval tehotným a odporúčal, aby ich deti nasledovali.

Táto prax bola zistená na všetkých kontinentoch sveta. Mnoho kultúr – vrátane väčšiny v USA – to klasifikuje ako poruchu prijímania potravy. Na juhu však ale o bežnú prax a v roku 2015 sa stala témou dokumentárneho filmu Eat White Dirt (Jedzte bielu hlinu). Hovorí o záľube južanov v žuvaní kaolínu, čo je druh bieleho ílu, ktorý vzniká z nerastných usadenín.

Kaolín sa nachádza v protihnačkovom lieku Kaopectate. A antropologický výskum ukazuje, že práve z tohto dôvodu hlina ľudí priťahuje. Zdá sa, že po celú histórii sa ľudia uchyľovali k požívaniu hliny, keď mali niečo s žalúdkom.

Náhodou vedci z Juhoaustrálskej univerzity zistili, že určitá hlina by mohla dokázať oveľa viac než upokojovať pokazený žalúdok. Tahnee Dening sa pokúsila nájsť zmes, ktorá by mohla zlepšiť spôsob, ako telo vstrebáva antipsychotické pilulky.

„Všimla som si, že čiastočky ílu nepôsobili tak, ako som očakávala,“ povedala. "Namiesto toho, aby sa rozptýlili a uvoľňovali lieky, ílovité látky priťahovali kvapôčky tuku a doslova ich vsakovali. Nielenže ílovité látky lapali tuk do svojej časticovej štruktúry, ale tiež bránili tomu, aby ich telo vstrebávalo, čím zabezpečili, že tuk jednoducho prešiel vylučovacím ústrojenstvom , "opísala vedkyňa pôsobenie hliny v tele.

„Toto unikátne správanie okamžite naznačilo, že sme možno prišli na niečo významné – potenciálne na liečbu obezity,“ dodala vedkyňa.

Ešte nie je jasné, či bentonit, ktorý si získal obľúbenosť medzi celebritami, a kaolín, ktorý konzumujú ľudia na juhu, majú podobné vlastnosti.

Dening a jej kolegovia vykonali test na skupine potkanov, ktoré kŕmili vysoko tučnou stravou s jedným z troch doplnkov: liekom na zníženie hmotnosti orlistat, ílovým minerálom nazývaným montmorillonit alebo placebom.

Myši, ktoré jedli ílovitý doplnok, priberali najmenej, z čoho vyplýva, že jedlá hlina bola vhodnejšia pre splachovanie tuku z ich ústrojenstva než liek schválený americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). "Nami pripravená hlina má obrovskú schopnosť pôsobiť a vsakovať trávené tuky a oleje prítomné v jedle, ktoré jeme, "povedala Dening

Predchádzajúce skúmanie geofagie neodhalilo žiadne významné zdravotné riziká pri striedmom užívaní hliny. Veľké množstvo by ale mohlo spôsobiť zápchu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlina #obezita #Elle MacPherson

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...