Rastlina podobajúca sa svojou štruktúrou drevenému uhliu je populárna najmä v Rusku a Kanade, ale svoje miesto si začína postupne hľadať aj medzi našimi výživovými doplnkami.
Preč s liekmi, zaberie zvláštna huba?
Čaga sľubuje konzumentom stratu na hmotnosti, nakoľko dokáže výrazne potláčať hlad a detoxikuje ľudský organizmus. Okrem toho zrýchľuje metabolizmus, posilňuje imunitný systém, zvyšuje vytrvalosť a pracovnú produktivitu. A aby toho nebolo málo, zvláštna huba pomáha upokojovať podráždený žalúdok a zmierňovať nervozitu. Čaga je v podstate parazitnou hubou, rastie na stromoch tvrdého dreva, napríklad brezy. Objavili ju pred vyše štyritisíc rokmi v Mezopotámii, neskôr sa rozšírila do Egypta a ďalej na východ, do Ruska.
Doslova vitamínová bomba
Huba je tvorená najmä čiernym mycéliom. Čagu zaraďujeme medzi superpotraviny, a to pre jej vysoký obsah vitamínov. Netradičná je najmä tým, že v sebe skrýva veľké množstvo vitamínu D a riboflavínu (vitamín B2). Vitamín D ocenia ľudia, ktorí majú redšie kosti, deti a seniori. Vitamín B2 pomáha metabolizovať tuku a cukry prijaté zo stravy. Okrem spomínaných látok sa chváli bohatým zastúpením rôznych minerálnych látok a stopových prvkov, ako sú horčík, vápnik, železo, draslík, kremík, mangán, zinok a chróm. Zinok je potrebný pre lepšiu obranyschopnosť organizmu, železo podporuje krvotvorbu, horčík a vápnik posilňujú svaly, kosti a zuby.
Poradí si vraj so silnými vírusmi
Podľa štúdie z roku 2015 patrí táto liečivá huba k silným prírodným látkam na podporu imunitného systému. Niektoré výskumy poukázali na skutočnosť, že údajne pomáha zmierňovať príznaky hepatitídy typu C, herpesu a dokonca aj vírusu ľudskej imunodeficiencie (HIV). Čaga rovnako obsahuje zlúčeninu betulín, ktorá výrazne znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, upravuje krvné lipidy, vďaka čomu sa môže používať ako prevencia vzniku obezity, či diabetu 2. typu. Nové výskumy poukazujú tiež na schopnosť tejto huby výrazne zvyšovať silu a športový výkon. Čaga pri skúmaných subjektoch zlepšovala využiteľnosť kyslíku v tele a redukovala tvorbu kyseliny mliečnej, čo prispievalo k rýchlej svalovej regenerácii.