Toto je huba, ktorá splní čo sľúbi

Liečivá huba s názvom čaga (tiež označovaná Chaga) nesie pre svoje zdraviu prospešné účinky názvy ako Dar od Boha alebo Kráľovná liečivých húb.

14.12.2018 09:30
zima, imunita, šport Foto:
Udržať si zdravie v zime pomôže aj zázračná čaga.
debata (1)

Rastlina podobajúca sa svojou štruktúrou drevenému uhliu je populárna najmä v Rusku a Kanade, ale svoje miesto si začína postupne hľadať aj medzi našimi výživovými doplnkami.

Preč s liekmi, zaberie zvláštna huba?

Čaga sľubuje konzumentom stratu na hmotnosti, nakoľko dokáže výrazne potláčať hlad a detoxikuje ľudský organizmus. Okrem toho zrýchľuje metabolizmus, posilňuje imunitný systém, zvyšuje vytrvalosť a pracovnú produktivitu. A aby toho nebolo málo, zvláštna huba pomáha upokojovať podráždený žalúdok a zmierňovať nervozitu. Čaga je v podstate parazitnou hubou, rastie na stromoch tvrdého dreva, napríklad brezy. Objavili ju pred vyše štyritisíc rokmi v Mezopotámii, neskôr sa rozšírila do Egypta a ďalej na východ, do Ruska.

Doslova vitamínová bomba

Huba je tvorená najmä čiernym mycéliom. Čagu zaraďujeme medzi superpotraviny, a to pre jej vysoký obsah vitamínov. Netradičná je najmä tým, že v sebe skrýva veľké množstvo vitamínu D a riboflavínu (vitamín B2). Vitamín D ocenia ľudia, ktorí majú redšie kosti, deti a seniori. Vitamín B2 pomáha metabolizovať tuku a cukry prijaté zo stravy. Okrem spomínaných látok sa chváli bohatým zastúpením rôznych minerálnych látok a stopových prvkov, ako sú horčík, vápnik, železo, draslík, kremík, mangán, zinok a chróm. Zinok je potrebný pre lepšiu obranyschopnosť organizmu, železo podporuje krvotvorbu, horčík a vápnik posilňujú svaly, kosti a zuby.

Poradí si vraj so silnými vírusmi

Podľa štúdie z roku 2015 patrí táto liečivá huba k silným prírodným látkam na podporu imunitného systému. Niektoré výskumy poukázali na skutočnosť, že údajne pomáha zmierňovať príznaky hepatitídy typu C, herpesu a dokonca aj vírusu ľudskej imunodeficiencie (HIV). Čaga rovnako obsahuje zlúčeninu betulín, ktorá výrazne znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, upravuje krvné lipidy, vďaka čomu sa môže používať ako prevencia vzniku obezity, či diabetu 2. typu. Nové výskumy poukazujú tiež na schopnosť tejto huby výrazne zvyšovať silu a športový výkon. Čaga pri skúmaných subjektoch zlepšovala využiteľnosť kyslíku v tele a redukovala tvorbu kyseliny mliečnej, čo prispievalo k rýchlej svalovej regenerácii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #chudnutie #vitamíny #huby #minerály #výživové doplnky #čaga #chaga

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...