Teploty pod nulou môžu ohroziť! Patríte k tým, ktorí si musia dať pozor?

Tento rok nás zatiaľ mínusovými teplotami obdaril len výnimočne. Podľa meteorológov však zima nepovedala posledné slovo. Lekári upozorňujú, že to tiež znamená väčšiu obozretnosť pre každého z nás.

13.12.2018 07:00
korčuľovanie, deti, zima, mráz, Foto:
V mrazivých teplotách sú ohrozené aj deti. Mali by byť dobre oblečené.
debata

Dôvodom je, že mínusové teploty sú záťažou pre ľudské telo. Mráz ťažšie znášajú ľudia s chorými cievami a ľudí, ktorí majú choré srdce, teploty pod nulou ohrozujú na živote.

Na čo (a kto najviac by si mal) dávať pozor pri teplotách pod nulou?

  1. Srdciari si musia dávať pozor najmä na nízke ranné teploty a studený vietor, ktorý fúka rovno do tváre. Vyhnúť by sa mali rýchlej chôdzi na studenom vzduchu. Vdychovaním studeného vzduchu môže dôjsť k zúženiu ciev a k vyvolaniu srdcového záchvatu. Pacienti, ktorí trpia na nedokrvenie srdca, by mali spomaliť chôdzu a minimalizovať aktivity v mrazivom ovzduší. Pri nízkej teplote musí srdce pracovať viac, aby udržalo telesnú teplotu.
  2. Pre určitú skupinu ľudí trpiacich na astmu platí, že mrazivý vzduch spúšťa astmatický záchvat. Astmatici by si mali dávať pozor aj na respiračné vírusy, ktoré v zime kolujú medzi ľuďmi.
  3. Malé deti nemajú dostatočnú schopnosť tepelnej regulácie. Preto by mali byť pri pobyte vonku dobre oblečené a chránené proti mrazivému vzduchu.
  4. Rizikovou skupinou sú aj seniori, pretože sa ťažšie prispôsobujú teplotným zmenám. Čím je človek starší, tým ťažšie túto záťaž znáša.
  5. Extrémnej zime by sa mali vyhnúť aj ľudia s oslabenou imunitou, ktorí nedávno prekonali ochorenie, a preťažení ľudia, ktorí žijú v dlhodobom strese.
  6. Zimné mrazy sú nebezpečné aj pre pacientov so zvýšeným krvným tlakom. V zime krvný tlak narastá až o 33 percent, a preto odborníci srdciarom radia pri extrémne nízkych teplotách radšej ostať doma. Ak už treba ísť von, je vhodné si vziať viacero tenších vrstiev oblečenia, čiapku, šál, rukavice a teplé ponožky, pretože najviac teploty človek stráca cez hlavu a nohy i ruky najrýchlejšie prechladnú.
  7. Pozor na alkohol, všeobecne spôsobuje rozšírenie ciev. Ľudský organizmus však reaguje vonku inak ako vnútri. Pri vypití väčších dávok alkoholu môže dôjsť k otupeniu pocitu chladu, môže privodiť spánok a poruchy vedomia, pri ktorých hrozí riziko úmrtia na podchladenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #teplota #Telo #mráz #srdce #krvný tlak #zima #podchladenie #mínus

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...