VIDEO: Prvé príkrmy pre našich najmenších? Všetko nemusí byť bio, ale...

Ak ste sa len nedávno stali mamičkou, aj vy budete stáť pred témou prvých príkrmov.

06.12.2018 09:00
dieťa, strava, batoľa, príkrm, kŕmenie, mama,... Foto:
Pri zavádzaní prvých príkrmov dajte na rady odborníčok.
debata (1)

Zdravé stravovanie batoliat nie je síce žiadnou vedou, predsa len – riadiť sa radami rodinných príslušníkov či mamičiek na internetových fórach by nebolo dobrým krokom. Pustite sa do príkrmov správne od samého začiatku, pridŕžajte sa rád odborníčok.

Anetta Vaculíková, autorka knihy Prvé príkrmy. Foto: Lucia Jesenská
Anetta Vaculíková Anetta Vaculíková, autorka knihy Prvé príkrmy.

Bio šialenstvo?

Trend dneška na nás vyskakuje odvšadiaľ – všetko musí byť bio. A tak veľa rodičov podlieha práve tomuto šialenstvu. Podľa autorky knižnej novinky Prvé príkrmy, Anetty Vaculíkovej, spomínaný bio trend otrocky dodržiavať netreba – ani pri príprave jedál pre našich najmenších. „Všetko nemusí byť bio, ale mali by sme sa snažiť siahnuť po kvalitných potravinách – to znamená lokálnych, sezónnych a zdravých. Určite treba vedieť, odkiaľ pochádzajú a zároveň aj to, či neboli chemicky ošetrované a spracované,“ opisuje Vaculíková.

Tradičné slovenské potraviny

Po akých potravinách či surovinách sa oplatí pri príprave stravy pre najmenších siahnuť, ale rodičia to nerobia? „Dnes majú Slováci stále problém zaraďavať do jedálnička tradičné slovenské potraviny ako boli špalda a potom napríklad alternatívy sladidiel – obilný či ryžový slad. V dnešnej dobe na nás z pultov stále vyskakuje najmä pšeničná múka a cukor – repný či trstinový, čo sú pre mňa dve kľúčové veci, ktoré by sme rozhodne mali v jedálničku vymeniť za zdravšie alternatívy.“

Prvé príkrmy

Zopár rád z knihy Prvé príkrmy (autorka Anetta Vaculíková, spoluautorky Eva Blaho a Katarína Ovečková Medveďová):

1. Nakupujte sezónne, je to lacnejšie, chutnejšie a šetrné k životnému prostrediu. Doprajte deťom veľa zeleniny a ovocia – sú dôležitým zdrojom enzýmov, vlákniny, vitamínov a minerálov.
2. Nakupujte z fariem a online debničkových obchodov, vyberajte s triezvym úsudkom. Najzdravšie potraviny sú tie, ktoré vyrastali v pôde alebo boli vyrobené zo zdravo kŕmených a chovaných zvierat. Deti nepotrebujú jesť polotovary.
3. Zvoľte čistú vodu, prípadne detské nesladené bylinkové čaje ako základ pitného režimu.
4. Plánujte, mrazte a zavárajte sezónne prebytky.
5. Uprednostnite prirodzene sladké potraviny a nie cukrovinky.
6. Pokiaľ máte možnosť, vybudujte si hoci len malú záhradku na balkóne, zasaďte bylinky, jahody, paradajky či rukolu. Ráno vstať, zobrať do ruky krhličku a popolievať svoje záhony, prípadne si odtrhnúť pažítku na maslový chlebík, večer zjesť dozretú jahodu – to sú všetko krásne zvyky, ktoré si môžete v sezóne postupom času užívať spoločne s „malkáčmi“.
7. Stanovte si vlastné zásady, ktorých sa budete držať pred svojím okolím.

O prvých príkrmoch si pozrite viac v rozhovore pre TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #zdravá strava #batoľa #Prvé príkrmy #Anetta Vaculíková

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...