Hnedá, čierna, tmavá - je jedno, akú farbu má menštruácia?

Farba nášho krvácania sa mení - od jasnej červenej až po takmer čierny výtok. Čo tie rôzne farby znamenajú? A máme si pre špinenie robiť ťažkú hlavu?

04.12.2018 11:00
menštruácia, brucho, bolesť Foto:
Zdravie ovplyvňuje skôr dĺžku cyklu ako farbu menštruácie - avšak existujú dôvody, prečo sa môže farba menštruačnej krvi líšiť.
debata

Zdravie ovplyvňuje skôr dĺžku cyklu ako farbu menštruácie – avšak existujú aj dôvody, prečo sa môže farba menštruačnej krvi líšiť. Ako ste si pravdepodobne všimli, niekedy je dohneda, alebo takmer čierna, neskôr karmínovo červená. Čo tieto farby naznačujú?

Krv (a tkanivá) menia svoju farbu v závislosti od toho, ako dlho boli vystavené kyslíku. Spomeňte si na to, keď si porežete prst – červená krv tečie z čerstvej rany. Ak ju previažete obväzom a skontrolujete na druhý deň, červená krv sa medzičasom zmení na hnedú. Je tmavšia, pretože reaguje s kyslíkom a väčšina vody sa z nej odparí, čo vedie ku koncentrovanejšej pigmentácii.

Čo znamená farba menštruácie?

Hnedá (tmavočervená)
Na začiatku alebo na konci menštruácie môže mať krv tmavočervený, resp. tmavohnedý tón a pomerne silnú konzistenciu – je tiež normálne, ak sú prvými príznakmi menštruácie bledočervená a tekutejšia krv. Ak je krv spočiatku alebo na konci hnedá, je to kvôli tomu, že je staršia a dlhšie opúšťa maternicu.

Hnedé špinenie
Aj špinenie je často tmavé. Je to preto, že ide o zrazenú krv, ktorá sa z tela dostáva pomaly, preto nie je červená. Jasnočervené sfarbenie však naznačuje príliš nízku hladinu estrogénu. Môže to byť spôsobené drastickou diétou či nadmernou konzumáciou alkoholu.

Jasnočervená krv
Menštruačný výtok zosilnie na druhý alebo tretí deň cyklu, pretože sliznica maternice sa rýchlejšie znižuje. Jasnočervená krv je nová krv, ktorá nemala čas stmavnúť.

Ružový výtok
Krvácanie, ktoré sa počas ovulácie zmieša s plodným hlienom krčka maternice, sa môže u niektorých žien objaviť ako svetločervená, resp. ružovkastá krv.

Oranžová krv
Ak spozorujete oranžový nádych v krvi, spolu s pachom a konzistenciou naznačujú zdravotný problém. Hladká štruktúra sa vo všeobecnosti považuje ešte za normálnu, ak je však iná alebo páchne, môže signalizovať, že sa krv zmiešala s cervikálnou tekutinou. Dôvodom môže byť infekcia alebo pohlavne prenosná choroba.

Šedý výtok
Šedý výtok môže byť príznakom infekcie alebo dokonca potratu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maternica #ovulácia #estrogén #menštruácia #infekčné choroby #špinenie

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...