Čaká vás firemná párty? A čo ráno po nej, ako ho zvládnuť?

Vianočné večierky sú tu! Počas skvelého večera, kedy sa zabávame s kolegami, vypité poháriky zrejme nepočítame.

30.11.2018 09:00
opica - Vianoce - večierok Foto:
Ach, zasa ste to na vianočnom večierku prehnali?
debata (2)

Príjemná atmosféra, dobré jedlo a ani sa nenazdáme a skvelá zábava sa skončí až v ranných hodinách. Ale čo robiť na druhý deň, ak sme nerešpektovali zlaté pravidlo všetko s mierou? A čo je najhoršie, ráno musíme opäť „fungovať“?

Rozhodne tekutiny

Okolie mozgu je v prevažnej miere tvorené tkaninou plnou vody. Keď pijete, alkohol odvádza z tela vodu a prichádza na vás dehydratácia, ktorá vytvára v hlave tlak prejavujúci sa bolesťami. Preto je dôležité piť veľa vody či už počas popíjania, ale aj na druhý deň, aby ste telu vrátili požičané. Po opici pomáha napríklad zásaditá minerálna voda, ktorou si doplníte nielen tekutiny, ale aj chýbajúce minerály.

Dajte si niečo sladké!

Rovnako dôležité, ako dopĺňať tekutiny, je potrebné aby sme telu dodali stratenú energiu. Po bujarom večierku vám napriek všetkému bude chýbať aj cukor. Súvisí to najmä s tým, že počas noci telo veľké množstvo spotrebovalo na trávenie alkoholu a bunky majú málo energie na správne fungovanie. Preto si doprajte energiu v tekutej forme, či už ovocnú šťavu, ochutenú minerálku alebo ovocie.

Pozor, chýba draslík

V čase dehydratácie stráca telo nielen vodu, či iné živiny, ale aj mimoriadne dôležitý draslík. Nízka hladinou tejto látky môže spôsobiť svalové kŕče, či náhle výkyvy tlaku, alebo iné kardiovaskulárne odchýlky, v dôsledku čoho sa necítite vo svojej koži. Stratu draslíka môžeme dohnať vypitím jedného poháru pomarančového džúsu, zjedením banánu, mandlí alebo zemiakov – nie čipsov. Ak nie ste fanúšik ani jedného, kvalitnú porciu draslíka môžete získať aj z minerálnych vôd, stačí pozrieť na etiketu!

Za povinnosťami pešo

Ak sa dá, vyrazte za povinnosťami pešo!. "Keď už nastane situácia, že to preženieme, v prípade zdravého človeka môže pomôcť napríklad perlivá minerálna voda alebo aj obyčajná prechádzka na čerstvom vzduchu,“ odporúča gastroenterológ MUDr. Peter Minárik. Okrem toho, že sa rozhýbete, kyslík pomôže vášmu telu vyhnať škodlivé toxíny z tela. Do práce tak prídete sviežejší, triezvejší a hlavne vďaka endorfínom aj s lepším pocitom.

Všetko s mierou!

I keď je už neskoro, poučte sa. Veď prečo si zážitky z príjemného večera pokaziť strašným ránom?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #Vianoce #večierok

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....