Šípky - plody plné zdraviu prospešných látok

Šípky zbierali ľudia odnepamäti. V starovekom Grécku a Ríme z ich plodov vyrábali náhrdelníky, ktoré mali slúžiť ako ochrana pred zlom, ale zároveň mali prilákať aj milovanú osobu.

27.11.2018 15:00
šípky Foto:
Dnes sa v gastronómii používa šípka aj ako aromatická prísada.
debata

U nás sa šípky využívali vždy ako vítaný zdroj potravy a prírodné liečivo. Šípky sú totiž plné vitamínov aj látok, ktoré nám pomáhajú očistiť telo.

Na to, aké sú plody šípok malé, majú v jedinom kuse toľko zdravých látok, ako iné ovocie či zelenina v kilogramoch. Šípky môžeme sušiť v sušičke ovocia alebo v rúre. Určite sa však pri sušení nesmie prekročiť teplota 70 °C, ochudobnili by sme ich o vitamín C.

Viete, že…?

Ak chceme zachovať vitamín C, rozdrvené šípky namočíme na pol hodiny do studenej vody, potom ohrejeme na teplotu tesne pod bodom varu a dôkladne scedíme cez husté sitko.

Šípky vďaka obsahu prospešných látok pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť a zároveň bojujú so zápalmi a vírusmi v tele. K tomu si treba ešte pripočítať pozitívne účinky v boji s osteoartrózou, aterosklerózou, močovými kameňmi i zápalom priedušiek. Šípkový čaj pomáha pri prechladnutí a infekciách, dodáva kyslík telesným bunkám, spevňuje cievy a dobre pôsobí pri kŕčových žilách, účinný je ako liek proti paradentóze a je vynikajúci proti jarnej únave. Ďalšie receptúry uvádzajú, že z okvetných lístkov môžeme uvariť nálev, ktorý pomáha pri žalúdočných kŕčoch. Používa sa aj pri liečbe úplavice a proti hnačke. Okvetné lístky sa tiež používajú na výrobu jemného sirupu.

Vitamíny

C, A, K, B1, B2, B3

Živiny a minerály

flavonoidy, karotenoidy, sacharidy, pektíny, triesloviny, silice; draslík, vápnik

Častým problémom sú dráždivé svrbivé chĺpky. Dráždivosť chĺpkov v šípkach je veľmi nepríjemná, a tak sa odporúča pri ich istení pracovať v chirurgických rukaviciach alebo si pomôcť tým, že šípky čistíme rovno ponorené vo vode. Pri vdýchnutí a na slizniciach môžu vyvolávať nepríjemné pocity. To platí najmä pre sušenie šípok, keď je lepšie pred vložením do sušičky plody očistiť.

V histórii sa ruža šípková používala ako prísada do vody na umývanie rúk. Dnes sa v gastronómii používa aj ako aromatická prísada. Šípky ruže šípovej sú jedlé, dá sa z nich variť čaj, pripravovať sirup, džem, kompót, domáce víno alebo likér. Bez šípkovej marmelády sa nedá uvariť obľúbená šípková omáčka k diviačiemu mäsu.

Ruža šípová je rozšírená prakticky po celej Európe okrem severských krajín. Rozšírená je tiež v severnej Afrike a Ázii. Rastie na slnečných medziach, stráňach, okrajoch lesov od nížin po horské oblasti do maximálnej výšky 1 200 metrov nad morom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #divina #likér #sušenie #omáčka #džem #šípky

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...