Vonku je chladno, všetci okolo nás kýchajú a smrkajú, bojujú s nádchou alebo s chrípkou, a aj náš imunitný systém je trochu oslabený. V takom prípade sa zvykneme zásobiť citrusovým ovocím, v domnení, že obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý pomôže, aby sme neochoreli, alebo, v tom horšom prípade, čo najrýchlejšie vyzdraveli. Vtipné je, že existujú druhy ovocia a zeleniny, ktoré v sebe skrývajú oveľa väčšie bohatstvo tohto vitamínu ako pomaranče a citróny dokopy!
Vitamínom C sa pýšia:
Šípky: 1250 mg / 100 g
Rakytník rešetliakovitý: 330 / 100 g
Žihľava: 330 mg / 100 g
Čierne ríbezle: 189 mg / 100 g
Petržlen: 166 mg / 100 g
Červená paprika: 140 mg / 100 g
Kivi: 121 mg / 100 g
Fenikel: 93 mg / 100 g
Karfiol: 73 mg / 100 g
Jahody: 65 mg / 100 g
Kaleráb: 64 mg / 100 g
Brokolica: 61,1 mg / 100 g
Žerucha: 59 mg / 100 g
Citrón: 53 mg / 100 g
Špenát: 52 mg / 100 g
Pomaranč: 50 mg / 100 g
Ružičkový kel: 47,3 mg / 100 g
Pažítka: 47 mg / 100 g
Šťavel: 47 mg / 100 g
Biela kapusta: 45,8 mg / 100 g