Robme to ako naši predkovia, probiotiká nekupovali v lekárni, hovorí Luberdová

Kedysi sa zelenina na zimu nakladala celkom bežne. K fermentácii sa oplatí vrátiť.

21.11.2018 13:00
Miroslava Luberdová. Foto:
Bývalá misska a autorka kníh o zdravej výžive a varení Miroslava Luberdová.
debata

Výživová poradkyňa a kuchárka zdravých receptov, okrem toho aj slovenská a európska vicemiss 2003, Mirka Luberdová, sa už niekoľko rokov venuje otázkam stravovania. Vyše šesť rokov sa spolu s rodinou stravuje inak ako bežní konzumenti, čo má výrazný vplyv aj na jej zdravie. Vo svojom jedálničku uprednostňuje jednoduché jedlá, ktoré sa objavovali aj na stole našich predkov. „Akosi zabúdame na to, že sme "vyskladaní“ z našich predkov. Naši rodičia či prarodičia jedli našu slovenskú stravu, stravovali sa sezónne a jednoducho. Nič zbytočne neprekombinovali a táto myšlienka stravovania ma oslovila," opisuje Luberdová.

V našich končinách máme bohatý výber ovocia aj zeleniny a je preto na mieste, aby sme sa k nietorým veciam vrátili. „My sme národ, ktorí jedol veľa kvalitnej sezónnej zeleniny a ovocia, na stole sme mali zdravé obiloviny ako pohánka či pšeno, takisto sme jedli topinambury, ktoré liečia tráviaci systém a zároveň pomáhajú znižovať cukor v krvi,“ opisuje Luberdová a dodáva: „Konzumovali sa jedlá, ktoré neboli prekombinované a práve to máme zakódované v našej DNA. Myslím si, že naše telo prosperuje najviac z toho, z čoho sme vyskladaní.“

Výživová poradkyňa Mirka Luberdová, jedna z... Foto: Oriflame
Mirka Luberdová Výživová poradkyňa Mirka Luberdová, jedna z influenceriek Oriflame.

Ona sama sa postupne v strave vracia k veciam, na ktoré sme možno v dnešnej dobe pozabudli, alebo na ne nemáme čas. Takým krokom je nakladanie zeleniny na zimu. „Kedysi sa na kyslej kapuste žilo celú zimu, bol to úžasný zdroj probiotík, prírodného vitamínu C a navyše kapusta dokázala zasýtiť,“ opisuje. Práve fermentovaná zelenina bola dobrým zdrojom probiotík. „Mrkva, kapusta, reďkovky či repa sa nakladali do pohárov, zaliali zálievkami a vďaka kvaseniu v nich vznikali kultúry, ktorá nám dnes v črevách chýbajú. Je iróniou, že chodíme do lekárne pre drahé probiotiká, pritom si ich môžeme lacno pripraviť doma. Fermentácia je prirodzené kvasenie, kedy v zelenine vznikajú baktérie, ktoré sú nášmu telu vlastné. Tým, že ich skonzumujeme, sa prirodzene posilnia mikroorganizmy, ktoré máme v tráviacom trakte a pre organizmus sú prospešné,“ dodáva Luberdová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #predkovia #Mirka Luberdová #fermentovanie

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...