Chudnete? Pozor na chyby počas raňajok

Raňajky považujú výživoví experti za najdôležitejšie jedlo dňa. Zostavené z kvalitných zdrojov sacharidov, bielkovín, tukov, minerálnych látok a vitamínov majú zabezpečiť skvelý rozbeh do nového dňa.

18.11.2018 17:00
raňajky, výživa, chudnutie Foto:
Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa aj počas diéty.
debata (4)

Ak sa snažíme schudnúť, buďme na pozore. Niektoré chyby počas raňajok môžu zruinovať našu snahu schudnúť prebytočné kilogramy.

Nie sú cukry ako cukry

Sacharidy tvoria základ raňajok. Skvelou voľbou sú sacharidy z celozrnných obilnín, pečiva či ovsených vločiek. Vyhýbať sa treba tým druhom jedál, ktoré majú vysoký glykemický index, a to napríklad sladkým jedlám, palacinkám, toastom z bielej múky a džúsom. Jednoduché cukry sa rýchlo trávia a nárazovo zvyšujú hladinu energie. Dodanie takéhoto „paliva“ je však krátkodobé a nastáva po ňom zvyčajne hlad. Výrobky z celozrnného pečiva obsahujú vlákninu, ktorá pomáha spomaľovať vstrebávanie sacharidov z tráviaceho traktu do krvi. Vláknina vyvoláva väčší pocit sýtosti a rovnomerne uvoľňuje energiu počas celého predpoludnia. K chybám počas raňajok sa zaraďuje aj nahrádzanie jedla čerstvo vytlačenou šťavou z citrusového ovocia. Vo väčšine prípadov takýto džús neobsahuje vlákninu, pretože tá zostáva v dužine v odšťavovači. Z osviežujúceho nápoja sa tak stane sladký nápoj, bohatý na jednoduché cukry.

Ako si „neosladiť“ diétu

Začiatok nového dňa si bez kávy rozhodne nevieme predstaviť. Tento tmavý mok nám pomáha rýchlejšie sa prebudiť a dostať sa do formy vďaka kofeínu. Spomínaný prírodný alkaloid má silné stimulačné účinky na centrálny nervový systém. Zlepšuje koncentráciu, pamäť, schopnosť učenia a zvyšuje športové výkony. Za chybu sa považuje popíjanie kávy s cukrom a smotanou. Uvedené prísady zvyšujú kalorickú hodnotu kávy a dodávajú telu zbytočné kalórie, ktoré v období diéty nepotrebujeme prijímať. Cukor navyše patrí k silným návykovým látkam, a tak sa môže stať, že si pitie kávy bez neho nebudeme vedieť časom predstaviť. Pokiaľ je jej chuť príliš silná, môžeme si ju zjemniť nízkotučným alebo sójovým mliekom.

Viac vody hneď zrána

Ráno netreba podceňovať ani pitný režim. Po prebudení zostáva telo dehydrované. Sedem až osem hodín spánku si vyžiada svoju daň. Telesné tekutiny v tele, ktoré sa skladá z približne 75 % vody, môžu poklesnúť až o tri percentá. Tekutiny, najlepšie v podobe čerstvej pitnej vody je vhodné dopĺňať ihneď po prebudení. Odborníci odporúčajú vypiť jeden a pol decilitra vody do dvadsiatich minút po zobudení a následne tento proces opakovať až do raňajok. Nezabúdajme, že pokiaľ si ráno doprajeme pred prvým jedlom šálku kávy, telo sa odvodní rýchlejšie, ako za normálnych okolností. Káva je totiž silné diuretikum, má močopudné účinky. Po šálke kávy je potrebné ihneď vypiť 2 – 3 dcl vody, to je presne také množstvo tekutiny, ktorá sa vplyvom kávy vylúči z ľudského organizmu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #raňajky #chudnutie #sacharidy #káva #vláknina #cukry

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...