Maškrtu! O tomto čase spálime najviac kalórií!

Keď už maškrtiť, tak potom najlepšie o takom čase, kedy je metabolizmus najaktívnejší a spotrebuje dodávané kalórie.

20.11.2018 15:00
sladkosť,,koláč, maškrta, zákusok, diéta Foto:
Zamaškrtiť si je najvhodnejšie neskôr popoludní a skoro večer - spálime viac kalórií, ako skoro ráno.
debata

Sú ľudia, ktorí sú „požehnaní“ takým metabolizmom, ktorý okamžite spracuje a spáli všetko, čo si doprajeme – s chuťou a bez výčitiek. A potom sú „tí ďalší“ jedinci, ktorým sa usadia aj čipsy na bokoch a nezmiznú odtiaľ ľahko.

Nie koľko, ale kedy

Zdá sa však, že nezáleží na tom, koľko čipsov zjeme za deň – alebo lepšie povedané, koľko kalórií denne prijmeme, ale skôr, kedy ich konzumujeme. Pretože nová štúdia ukazuje, že v určitých časových intervaloch je možné spáliť v priemere o 10 percent kalórií viac ako inokedy.

O tomto čase je metabolizmus najaktívnejší

Zamaškrtiť si, resp. dopriať si niečo „pod zub“ je najvhodnejšie neskôr popoludní a skoro večer – spálime viac kalórií, ako skoro ráno. A to navyše, keď sa nehýbeme. Znamená to teda, že keď o piatej popoludní len tak posedávame, spálime v priemere o desať percent viac, ako posedávaním o piatej hodine ráno.

Najmenej aktívny metabolizmus

Zistili to výskumníci, ktorí sledujú poruchy spánku a vnútorné biologické hodiny. Dobrovoľníci ležali mesiac v laboratóriu bez okien a celý čas nemali prístup k hodinám. Nevedeli teda, kedy je deň a kedy noc. Vzhľadom na to, že zvonka nemali žiadne impulzy (či je tma, či svetlo), ktoré nám diktujú, kedy máme ísť spať a kedy sa máme najesť, mohli sa vnútorné hodiny účastníkov redukovať na čisto biologické. A v tomto biologickom čase namerali rôzne metabolické rýchlosti. V neskorej „biologickej“ noci – čiže skoro ráno – bol metabolizmus najmenej aktívny a svoj vrchol dosahoval o dvanásť hodín neskôr – takže popoludní, kedy spotreboval v priemere o 130 kalórií viac ako ráno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #biologické hodiny #metabolizmus

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....