Je konzumácia surových zemiakov dobrý nápad?

Odpoveď na túto otázku sa v našich zemepisných šírkach skôr prikláňa k slovu nie.

09.11.2018 13:00
zemiaky, úroda Foto:
Surové zemiaky nie je potrebné konzumovať príliš často.
debata

Raw zemiaky? Zvláštny nápad

Surové zemiaky majú zvyčajne horkú chuť a silnú škrobovú štruktúru, čo rýchlo odrádza možných konzumentov od ich jedenia. Táto zelenina sa preto používa uvarená, pečená, grilovaná, vo forme rôznych lupienkov ale i tyčiniek. Chuť spomínanej potraviny sa tepelnou úpravou mení, a je iná po varení alebo napríklad po upečení. Ak varíme surové zemiaky dochádza k procesu zvanému Maillardova reakcia, to je reakcia, ku ktorej dochádza medzi aminokyselinami a redukujúcim škrobom. Tento proces je teda zodpovedný za charakteristickú farbu a výraznú chuť varených zemiakov.

Zaujímavá mastná kyselina

Pre porovnanie surové zemiaky sú pre vysoký obsah škrobu ťažko stráviteľné, telo z nich horšie vstrebáva potrebné živiny. Naopak, môžu byť prospešné pre rozvoj črevnej mikroflóry. Vedecké výskumy tiež poukazujú na fakt, že táto tepelne neupravovaná potravina dokáže znížiť hladinu cukru v krvi, zlepšuje citlivosť na inzulín a udržiava dlhší pocit zasýtenia. Škrob obsiahnutý v surových zemiakoch sa v tele mení na látku zvanú butyrát, teda mastnú kyselinu, ktorá pomáha zlepšiť trávenie. Štúdie tiež poukazujú na účinnosť tejto látky na potláčanie zápalu v hrubom čreve a blokovaní rastu buniek rakoviny hrubého čreva. Podľa niektorých výskumov by liečba butyrátom mohla zmierniť aj príznaky syndrómy dráždivého čreva, vrátane nadúvania a bolesti.

Prichádzajú o živiny

Varením zemiakov sa z nich stráca hodnotný vitamín C, ktorého majú dvakrát viac ako tie pečené. Vitamín C tiež známy ako kyselina askorbová je vo vode rozpustný vitamín, ktorý patrí medzi silné antioxidanty a je dôležitý pre udržanie správneho imunitného systému a podporu tvorby kolagénu dôležitého pre správne fungovanie šliach, svalov a kĺbov. Denná dávka tohto vitamínu by nemala presiahnuť 500 mg, nakoľko všetky hodnoty navyše už zaťažujú obličky.

Surové vs. tepelne spracované

Surové potraviny sú väčšinou bohatšie na niektoré živiny, než ich varené, pečené či grilované náprotivky. Okrem vitamínu C sú na tepelnú úpravu citlivé aj vitamíny radu B. Varom sa zničí až polovica všetkého „céčka“ a „béčka“ prítomného v zelenine. O niečo menej sa ničí vitamín A, ďalšie v tuku rozpustné vitamíny (D, E, K) s teplom nemajú žiaden problém. Tvrdí sa, že varenie vo vode spôsobuje najväčšiu stratu živín potraviny. Okrem varenia v pare sa, paradoxne, za lepšie alternatívy tepelnej úpravy považujú pečenie a vyprážanie, kedy sa zachová vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok.

A čo tak šťava zo zemiakov?

Surové zemiaky nie je potrebné konzumovať príliš často. Ak už predsa, tak len vo forme šťavy, ktorá sa môže kombinovať s mrkvovou alebo jablkovou šťavou. Zemiaková šťava pomáha znižovať krvný tlak, potláča nechutenstvo a odbúrava únavu. V kombinácii s cviklovou šťavou posilňuje imunitu a v spojení s citrónom znižuje prekyslenie organizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukor #inzulín #raw food #škrob #surové zemiaky

+ Spánok je dôležitý a vy ho máte príliš málo, tak zostaňte v posteli.
Nenechávajte rozhodnutie len na svojich...

+ Zbytočný stres a napätie môže spôsobovať trvalú nervozitu a strach.
Vhodný čas na prehodnotenie dlhodobých...