Vnútorný hlas vám v cukrárni hovorí: Daj si! Čo mu odpovedať?

Tu sú tipy, ako ovládnuť autopilota, ktorý nás nahovára na menšie či väčšie prehrešky v stravovaní.

07.11.2018 11:00
sacharidy, cukry, zdravý život Foto:
Ako uniknúť pokušeniu?
debata (1)

Urob to! Vezmi si! Daj si! Váš vnútorný hlas vás nabáda k tomu, aby ste si odbehli pre lahodný koláč do neďalekej cukrárne, otvorili si sáčok čipsov alebo si dali pohár vína po večeri? Hoci viete, že by ste nemali, predsa len neodoláte… Robíte tak predsa často.

Podľa psychologičky Amanthy Imber na takéto nápady prichádzajúce z nášho vnútra existuje jednoduchá stratégia – naučte sa rozkázať samej sebe a použite na to slová – Nerob to! Naše správanie v 45 percentách ovládajú zvyky a návyky. Zmeniť ich nie je nijako jednoduché, pretože pri nich často funguje akýsi náš vnútorný autopilot. Pokúšať sa o sebakontrolu tak môže byť náročné. Pomôcť však môže práve jasná veta – nerob to – ktorú si v duchu prísne vyslovíme. Je to začiatok cesty k tomu, aby nás naovládal spomínaný autopilot. Napríklad v cukrárni.

O tom, či sa našich zlých návykov zbavíme, rozhoduje aj to, ako hovoríme samé so sebou. A tu prichádza okrem spomínanej vety „Nerob to“ k slovu aj ďalšia. Predstavte si, ako popíjate kávu a pri vedľajšom stole si ktosi ku káve dopraje aj lákavý čokoládový zákusok. Vaše podvedomie začne: „Daj si“. Namiesto toho, aby ste mu odpovedali „To si predsa nesmiem dať, pretože…“, odpovedzte takto: „Ten čokoládový koláč si nedám“ alebo: „Taký čokoládový koláč už nejem.“ Slovíčko „nesmie“ totiž v nás vyvoláva zákaz a tu platí jednoduchá rovnica – čo je zakázané, po tom túžime ešte o čosi viac.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odmietnutie #vnútorný hlas #sebakontrola

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...