Keď pri chudnutí nie je dôvod na radosť

Rýchla strata hmotnosti? Pokiaľ práve nezhadzujete nadbytočné kilogramy a pritom vaša hmotnosť rapídne klesá, zbystrite pozornosť.

30.10.2018 16:00
váha, vážiť sa, chudnúť, diéta Foto:
Čo sa deje, ak chudnete príliš rýchlo alebo nechcene?
debata

Pozor na chudnutie zo svalov

Odborníci varujú, že schudnutie približne piatich percent váhy v priebehu polroka môže byť spôsobené rôznymi zdravotnými problémy. Ľudské telo je zjednodušene povedané tvorené z aktívnej a pasívnej hmoty. Prvú menovanú zahŕňajú predovšetkým svaly, druhú telesný tuk. Pri chudnutí je žiaduce chudnúť tuk pri zachovaní svalovej hmoty.

Ak dochádza k úbytku aktívnej hmoty, nastávajú komplikácie v podobe častých zranení, zlomenín, pomalej regenerácie. Svaly sa strácajú najmä v prípadoch, ak sa dlhodobo nepoužívajú. Sedavé zamestnanie, vysedávanie pri počítači a nedostatok pohybu spôsobujú ich degeneráciu, čím dochádza k svalovej atrofii. Strate svalov je možné zabrániť pravidelnými pohybovými aktivitami, pričom sa odporúča posilňovať rovnomerne hornú aj dolnú polovicu tela.

Zápaly znižujú váhu

Rýchla a nepravidelná srdcová činnosť, úzkosť, únava, problémy so zaspávaním. Toto sú príznaky ochorenia typického pre nadmerne aktívnu štítnu žľazu, hypertyreózu. Príliš „rýchla“ štítna žľaza spôsobuje vylučovanie veľkého množstva hormónov, ktoré sa okrem iného podieľajú aj na ovplyvňovaní metabolizmu.

Pri vysokých hladinách spomínaných hormónov dochádza k strate na hmotnosti, nakoľko sa rýchlo spaľujú kalórie a mení sa chuť do jedla. Podobne nebezpečnou je aj reumatoidná artritída, ktorá patrí medzi autoimunitné ochorenia. Spôsobuje zvláštny efekt, pri ktorom imunitný systém zaútočí na výstelky kĺbov, čo vedie k vzniku zápalu.

Chronický zápal môže urýchliť metabolizmus a znížiť celkovú hmotnosť. Pod uvedené ochorenie sa môže tiež podpísať vyšší vek, genetická výbava, hormonálne zmeny, nadmerné fajčenie či obezita.

Keď sa o slovo hlási cukrovka

Ďalšou príčinou nežiaducej straty hmotnosti je diabetes prvého typu. V prípade tohto ochorenia imunitný systém napáda bunky v pankrease, ktoré produkujú inzulín. Bez dostatočného množstva inzulínu nedokáže telo spracovávať glukózu a premieňať ju na energiu. Okrem chudnutia sa spája s častým močením, dehydratáciou, únavou, rozmazaným videním, veľkým smädom a hladom.

Liečba tohto typu cukrovky zahŕňa liečbu inzulínom, monitorovanie krvného cukru, úpravu stravy a pravidelné cvičenie. V niektorých prípadoch sa pod chudnutie podpisuje tiež výskyt depresie. Zatiaľ čo mnohí ľudia trpia opačným extrémom pri tomto druhu poruchy nálady, existuje tiež istá skupina ľudí, ktorá má opačný problém.

Depresia je pritom stav smutnej nálady, straty motivácie, pocitov prázdnoty, ktorú sa za ochorenie považuje, ak trvá dlhšie ako dva týždne. Spomínaná choroba postihuje tie časti mozgu, ktoré kontrolujú chuť do jedla. To môže viesť k strate chuti do jedla a nakoniec k poklesu hmotnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #zdravie #rakovina #chudnutie #hmotnosť #svaly

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...